Сериозен спад на производството и износа във ФРГ, „Бундесбанк“ преразгледа БВП

Сериозен спад на износа и индустриалното производство е регистриран в най-голямата икономика на Европейския съюз. „Бундесбанк“ сви прогнозата за ръст на БВП до 0,6% от 1,5%.

Промишлеността се забавя

Обемът на индустриалното производство в Германия през април 2019 г. спадна с 1,9% в сравнение с март. Това е най-големият спад за последните четири години, сочат данните на министерството на икономиката и труда на ФРГ.

Анализаторите средно очакваха свиване на този показател с 0,4%, свидетелстват данните на „Трейдинг икономикс“.

На годишна база спрямо април миналата година производството е отбелязало спад с 1,8%. През март то е нараснало с 0,5% в сравнение с предходния месец, но е намаляло с 0,9% на годишна база.

Производството в обработващата индустрия и рудодобива през по-миналия месец се е свило с 2,5% спрямо март. Производството на потребителски стоки се е съкратило с 0,8%, на средства за производство – с 2,1%, на енергоносители – с 1,1%.

В същото време е регистриран незначителен ръст, близък до статистическата грешка в строителството, с 0,2% спрямо март. Априлските данни за индустриалното производство се оказаха съществено по-ниски от прогнозните.

Износът се съкращава

През април 2019 г. германският износ рязко се съкрати, съобщава Федералното статистическо ведомство във Висбаден. Според неговите данни, през април Германия е изнесла стоки на обща стойност 109,7 милиарда евро, което с 0,5% по-малко, отколкото преди година /110,2 милиарда евро/. През март износът е възлизал на 118,4 милиарда евро, спадът през април е 3,7%.

По данни на агенция Ройтерс, това съкращение на износа е най-голямото от август 2015 г.

През април в страните от ЕС са продадени общо германски стоки на стойност 63,8 милиарда евро. В същото време вносът през април е нараснал в сравнение с показателя от миналата година от 89,8 милиарда на 91,7 милиарда долара. Но в сравнение с март, когато Германия, е купила от останалия свят стоки на стойност 95,9 милиарда евро, отново имаме рязък спад.

Централата на "Бундесбанк" във Франкфурт

Германия е отбелязала сериозен позитив по отношение на Русия, където през април е изнесла повече стоки, отколкото година по-рано. Тогава този показател е бил равен на 2,14 милиарда евро или с 215,5 милиона евро по-малко, отколкото през април 2019 /2,35 милиарда евро/. Следователно растежът е достигнал 10,1%. В същото време вносът от Русия, който традиционно винаги е по-голям, е намалял с 13% до 2,5 милиарда евро, т.е. Германия отново е на минус.

И БВП тръгна надолу

Темповете на подем на БВП на Германия през тази година ще се забавят до 0,6% в сравнение с 1,5% през 2018 г., прогнозира „Бундесбанк“. През 2020 г. експертите на ЦБ очакват ускоряване на растежа до 1,2%. Декемврийските прогнози на „Бундесбанк“ предвиждаха ръст на БВП от 1,6% както за тази, така и за следващата година.

ЦБ понижи прогнозата за икономическия растеж на страната, отбелязвайки влошаването на ситуацията в индустрията. „Ситуацията в германската икономика остава двойствена. От една страна, прогнозите за износа са слаби и активността в промишления сектор продължава да отслабва. От друга страна, вътрешните импулси за растеж на икономиката се запазват. Заплатите и заетостта продължават да растат“, се казва в икономическия доклад на „Бундесбанк“ за полугодието.

„От втората половина на тази година обемът на износа, вероятно, ще се върне постепенно към растеж, което ще подкрепи промишленото производство“, надяват се в доклада.

Инфлацията в Германия, според прогнозата на „Бундесбанк“, се забавя до 1,4% през 2019 г. от 1,9% през 2018 г. За 2020 г. се прогнозира нейното ускоряване до 1,5%. /БГНЕС, Ройтерс и ДВ