Сериозен удар срещу детската порнография в Америка

Най-малко 73 души са арестувани в полицейска операция срещу детската порнография, стартирана съвместно от властите на Бразилия, Аржентина, Парагвай, Панама, Еквадор и САЩ, съобщава „Дойче Веле“, позовавайки се на официални източници.

Според баланс, публикуван в края на деня от бразилското министерство на правосъдието и обществената сигурност, операцията е довела до арестуването на 39 души в Бразилия, 26 в Аржентина, 4 в Парагвай и четири в САЩ.

Министерството посочи в бележка, че целта на акцията е „да се идентифицират извършителите на престъпления на насилие и сексуална експлоатация срещу деца и юноши, практикувани в Интернет“.

Полицейските служители от шестте участващи държави са връчили 176 заповеди за издирване в търсене на възможни нарушители и допълнителни доказателства за борба с мрежите за детска порнография в Америка.

Само в Бразилия гражданската полиция разположи силите си в 18 от 27-те щата на страната, включително Сао Пауло и Рио де Жанейро, две от трите най-населени в страната.

Това е осмата фаза на тази, известна като Операция„ Светлина за детството “, която започна през 2017 г. в Бразилия и оттогава арестува стотици хора, обвинени в детска порнография, в сътрудничество с властите на други държави.

Предишната акция беше проведена на 6 ноември 2020 г. и доведе до ареста на повече от 70 души в Бразилия и още тридесет в чужбина. / БГНЕС