Световноизвестен неврорентгенолог оперира с наш неврохирург - видео

Проф. Шарбел Монайе от Университетската болница в Лимож, Франция оперира в петък и събота заедно с доц. Станимир Сираков четирима български пациенти в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, предаде репортер на БГНЕС.

Двамата оперират четирима пациенти (две деца - в петък и две млади жени – в събота) с изключително сложни мозъчни малформации, за които единствената алтернатива би била лечение в чужбина.

На пациентите се извършва трансвенозна емболизация на ертериовенозни малформации. Това е метод, който не само е нов за България, но и дори в света по-комплицираните случаи (каквито са и тези на четиримата пациенти) се практикуват успешно едва от няколко медицински специалисти. Проф. Шарбел Монайе е сред пионерите във въвеждането на ендоваскуларното лечение на артериовенозни малформации. Той е един от първите, заедно с проф. Шапо от Германия, които предлагат т.нар. трансвенозен достъп при емболизацията на тези сложни случаи.

Д-р Станимир Сираков е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и доцент към Катедрата по образна диагностика на МУ-София, ръководител на Референтния център по Мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ Св. Иван Рилски.

Вчера проф. Монайе и доц. Сираков оперираха успешно двете деца. Лекарите оперираха първо 4,5-годишно момиченце, чиято интервенция отне близо 2 часа.

Момиченцето до ноември миналата година е било напълно здраво. Тогава то получава кръвоизлив в мозъка, вследствие на което се парализират дясната му ръчичка и дясното краче. Детето е докарано по спешност в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, където след направените образни изследвания е установена мозъчна артериовенозна малформация, която е в много рискова и сложна зона на мозъка. Оказва се, че е невъзможно детето да бъде лекувано с конвенционална неврохирургична операция, тъй като, заради сложната зона в мозъка, вероятността да излезе по-тежък инвалид от операцията или да не оцелее е огромна. За радиохирургия (алтернативен метод, който се прилага, когато стандартната операция е неприложима) пък малформацията е твърде голяма. Единственият вариант, който оставал, е детето да бъде оперирано чрез трансвенозна емболизация.

Вторият случай, на 18-годишно момче, което в резултат на своята АВМ страда от години от тежка епилепсия.

„Засега пациентите са добре, искаме да минат 24 до 48- часа, за да ви го кажем категорично. 4-годишното дете е много добре, будно е, с майка си е. Вторият пациент също засега няма никакви признаци на усложнения и днес продължаваме с другите пациенти“, каза доцентът за това как се развиват случаите от вчера.

Днес се очаква да бъдат оперирани две жени. Първата пациентка е на 35 години. Тя е получавала кръвоизливи три или четири пъти досега. Третирана е неколкократно в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Доцент Сираков обясни, че операцията, която ще бъде направена днес на жената се налага, защото при нея има все още много голяма остатъчна малформация, която не е изолирана и причината за няколко кървения. „Тъй като все още не е изолирана, много е сложна, комплексна, тя беше включена в програмата, за можем да я направим заедно с професора“, обясни доц. Сираков.

Втората пациентка е оперирана в Клиниката по неврохирургия преди три месеца и при нея е постигнато над 80-90% редуциране на малформацията. Лекарите са оптимисти, че след втората процедура днес, тя ще бъде излекувана докрай.

Досега в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” са направени 39 операции на артериовенозни малформации (АВМ). Всички те са преминали успешно, без усложнения, което е много добър резултат. До този момент най-малката пациентка е била 7-годишна, а най-възрастният – 50-годишен мъж. Съвместната демонстрация на проф. Монайе и доц. Сираков са част от Балканската неврологична среща „Трансвенозен достъп при емболизация на мозъчна артериовенозна малформация”, за участие в която са поканени всички водещи интервенционални неврорентгенолози от региона. /БГНЕС