Сеул и Лондон ще направят стъпка към задълбочаване на сътрудничеството си

На 21 ноември президентът на Южна Корея Юн Сук Йол и първата дама Ким Кин Хи започват тридневно пътуване до Обединеното кралство, където крал Чарлз III ще приеме първите си държавни гости след коронацията си, предаде АФП.


Йол ще получи пълно обслужване на червения килим, ще присъства на държавен банкет в Бъкингамския дворец и ще обядва с краля и съпругата му, кралица Камила.

Но срещата ще бъде посветена и на бизнеса, като южнокорейският президент и британският министър-председател Риши Сунак ще се договорят за задълбочаване на сътрудничеството и ще започнат преговори по усъвършенствано споразумение за свободна търговия.

"Търговията и инвестициите се очаква да бъдат ключов акцент на посещението, като търговските секретари на двете страни се готвят да подпишат споразумение за започване на преговори за модернизирано, водещо в света споразумение за свободна търговия (ССТ) на 22 ноември", заявиха от Даунинг стрийт.

Правителството на Обединеното кралство желае да сключи нови споразумения с държави от цял свят след излизането си от ЕС, особено с бързоразвиващите се икономики в Индо-Т

ихоокеанския регион.

Държавният глава на Южна Корея ще направи обръщение към парламента по време на посещението, което според неговата канцелария е "знак, че Лондон смята Сеул за ключов партньор в глобалното сътрудничество и Индо-Тихоокеанския регион".

Според южнокорейските медии Юн ще произнесе реч, която се очаква да бъде на английски език, относно двустранните връзки между двете страни и начините за засилване на отношенията занапред./БГНЕС