Северен Кипър – най-доброто място за покупка на плажен имот

Със започване на войната, “гладът” за сигурни и носещи добър доход недвижимости се настани сред инвеститорите из целия свят. Северен Кипър влезе сред най-добрите покупки на плажни имоти в света през 2021 г.

Собствениците на един от грандовете на пазара на недвижими имоти в Северен Кипър Eviqe Estates, Линеа и Ахмед Башташ, говорят пред БГНЕС.

Линеа Башташ е предприемач, инвеститор и мотиватор, като е деляла сцена с хора като Ричард Брансън и Уил Смит. Ахмед е архитект, инвеститор и председател на борда на една от най-доказаните компании на острова с 50-годишна история - “Баштаслар Констръкшън”.

На 13.10.22 Линеа и Ахмед под формата на коктейл ще разкажат повече за нарастващата популярност на Северен Кипър като инвестиционна дестинация. За повече информация относно събитието се свържете с техния български представител Надя Антонсон.

Линк: https://www.eviqe-estates.com/meet-our-team.php

Линеа и Ахмед Башташ

Въпрос: Защо да инвестираме в недвижимости в Северен Кипър? Инвестицията там спасява ли ни в геополитически сътресения?

Северен Кипър е бързо развиващ се пазар по много причини - не само случващото се в света днес. Имаме ниски цени в сравнение с другите средиземноморски страни. Ние не сме част от ЕС, което има предимства по линия на данъци и някои и някои административни тежести. Разходите за живот при нас са по-ниски от останалата част от Европа, тоест със същите пари имаш по-висок стандарт. Когато умният инвеститор осъзнае тези предимства, веднага пристига в Северен Кипър.

Въпрос: Кое е голямото предимство на този пазар? Цените ли?

Цените определено са огромно предимство. За 200 хиляди евро можете да купите имот на първа линия, буквално на 50 метра от плажа. Никой не ви закрива гледката, условията са чудесни, а цените на идентични имоти в други Средиземноморски страни са буквално двойни.

Въпрос: С какво бихте заинтригували българите, ние сме много претенциозни..

Северен Кипър е съвършен пазар за точно такива взискателни потребители като българите. Както казах, получавате топ локация за поносима цена. В последните години имаме много инвеститори от България и правят чудесна възвръщаемост на вложените средства…

Въпрос: Има ли специфики пазарът на недвижими имоти в Северен Кипър? Да купуваме за нас, да наемаме или да даваме под наем?

Ако искате най-добрата възвръщаемост за парите си, трябва да вземете предвид следното: локацията, качеството, системата за управление на имота, нарастване на цената, дохода от наем… Северен Кипър генерално предоставя чудесна възвръщаемост заради развиващата се икономика и развитието в страната. Разбира се, всичко зависи и от първите три изредени фактора, а те зависят от строителя и мениджъра. Ако нямате добро качество на строителните материали и собствеността не е добре поддържана, вашата инвестиция губи. Ето защо проверявайте добре тези важни детайли преди да направите инвестиция в имот където и да било.

Въпрос: В коя юрисдикция сте, кой прави правилата?

Северен Кипър е самостоятелна държава, със собствена правна система и правителство. Има съдилища, парламент, премиер, президент - като при вас. Правната традиция е английската от времето, когато страната е била колония на Короната. По отношение на собствеността: от 2005 година насам е в сила решението на Европейския Съд по човешките права и бе създадена Комисия по недвижимата собственост. Тя регулира сделката с всеки имот, защитавайки правата на всеки, купил имот в Северен Кипър. На практика по правна линия има 100-процентова сигурност да се инвестира при нас, което е безценно.

Въпрос: Високи ли са данъците?

Данъците са доста ниски в сравение с останалия свят, особено данъците и таксите, касаещи имотите. Има 5% ДДС, а годишният данък е изключително нисък. Данъкът върху капиталовата печалба също е много конкурентен. Буквално считат Северен Кипър за данъчен рай.

Въпрос: Има ли къде да уча децата, студентите?

Има много училища за децата. Богат избор между общински или английски училища. Нивото на обучение е високо - децата се готвят за топ университетите в Англия.

Въпрос: Може ли да се живее там през цялата година?

Абсолютно, лесно се взема разрешение за пребиваване. Много хора искат да се възползват от тази възможност, много остават да живеят за постоянно. Навсякъде може да говориш на английски, разбират, няма нужда да учиш местния език, освен ако сам не пожелаеш. Валутата е турската лира, но повечето магазини и ресторанти приемат свободно евро, паунд, долари, а все повече и криптовалути.

Климатът е превъзходен заради дългите летни месеци. Всъщност имаме 320 слънчеви дни в годината, което е прекрасно. Друго силно предимство е ниската престъпност - Северен Кипър се води за една от най-сигурните държави в света - според доклад на ФБР сме в топ 5 през последните няколко години.

Въпрос: Има ли перспектива за влизане в ЕС или НАТО?

Засега нямаме такива планове в следващото десетилетие. Вземаме най-доброто от всички модели, а ползите от тази политика са огромни. /БГНЕС