Северна Корея без коронавирус, но с 2 млн. ваксини

Въпреки твърденията за нулеви инфекции с COVID-19, Северна Корея ще получи близо 2 милиона дози коронавирусната ваксина, съобщи „The World“.

Наблюдателите твърдят, че строгият граничен контрол и международните санкции може би са допринесли повече за влошаване на ситуацията там. Когато преди повече от година се появиха новини за откриването на ново заболяване, подобно на пневмония, в Ухан, Китай, съседна Северна Корея беше една от първите държави, които запечатаха границата си. Влизането от чужбина все още е забранено и излизането е почти толкова трудно.

Сега, чрез новата глобална инициатива, известна като програмата COVAX Facility, Северна Корея ще отвори отново границата си, за да получи ваксина за COVID-19. Консорциумът на правителствените, частни и неправителствени агенции на Световната здравна организация обяви наскоро, че ще предостави на Северна Корея 1,7 милиона дози от ваксината на AstraZeneca. Населението на Северна Корея се оценява на около 25 милиона.

Не е ясно как ще се извърши доставката и разпространението на ваксината, а служителите на COVAX не отговориха на искането на „The World“ за интервю.

Джером Ким, генерален директор на Международния институт за ваксини, базиран в Сеул, обяснява, че предвид ограничените ресурси на страната и инфраструктурните предизвикателства, ваксината на AstraZeneca е може би най-добрият вариант за момента.

„AstraZeneca вероятно е ваксината, с която могат да се справят най-лесно“, каза Ким, като отбеляза, че за разлика от някои други ваксини, които трябва да се съхраняват при ниски температури, тази може да се съхранява в нормални условия в хладилник. Тя също може да бъде ефективна само след една доза, добави той.

Но някои други медицински специалисти казват, че всякакви опити за провеждане на ваксинации или други кампании за обществено здраве в Северна Корея са възпрепятствани от международните санкции, които имат за цел да накажат Пхенян за неговата програма за ядрено оръжие.

Кий Парк, директор на програмата за Северна Корея в Американската корейска медицинска асоциация, обясни, че медицината и медицинските продукти са технически освободени от забраните за внос, но групите за помощ са много предпазливи по отношение на санкциите на САЩ и ООН.

Правителството на Северна Корея може също да се почувства като свикнало с определено ниво на затваряне и дори да увеличи вътрешните ограничения и ако почувства, че може да поддържа такъв тип система, всъщност може да не се опита да възобнови предпендемичното отваряне, коментират анализатори.

Ограниченията са спрели и почти цялата търговия с Китай, най-близкият съюзник и търговски партньор на Пхенян. Тази изолация създава още по-несигурна ситуация за много севернокорейци. Това създава огромен недостиг на всякакви стоки, включително за основни нужди като сапун и паста за зъби. Цените на храните са се повишили по време на пандемията, което прави някои продукти като царевица недостъпни за най-бедните в страната.

Пхенян също така игнорира многократните предложения на Сеул за хуманитарна помощ и дори смъртоносно застреля южнокорейски държавен служител в морето миналата година, тъй като се твърдеше, че е бил носител на коронавируса.

Изглежда, че пандемията допълнително откъсва Северна Корея от останалия свят. /БГНЕС