Северна Корея е застрашена от глад

Ким Чен Ун призна, че ситуацията с храните в Северна Корея е "напрегната", съобщиха държавните медии, на фона на което с тревога се припомня как страната през 90-те години претърпя опустошителен глад, в който загинаха стотици хиляди.

Бедната страна, която е под многобройни международни санкции заради своите ядрени оръжия и програми за балистични ракети, отдавна се бори да се изхрани, страдайки от хроничен недостиг на храна, съобщи АФП.

Миналата година пандемията от коронавирус и поредица от летни бури и наводнения добавиха още по-голям натиск върху задъхващата се икономика икономика.

На пленарно заседание на централния комитет на управляващата Работническа партия Ким заяви, че икономиката се е подобрила тази година, като промишленото производство е нараснало с 25% спрямо година по-рано, съобщи официалната агенция KЦТА.

Но е имало редица отклонения поради редица предизвикателства, добави севернокорейският лидер.

"Ситуацията с храните на хората сега се изостря, тъй като селскостопанският сектор не успя да изпълни плана си за производство на зърно поради щетите от тайфуна миналата година", каза Ким.

Поредица от тайфуни миналото лято предизвика наводнения, които унищожиха хиляди домове и заляха земеделска земя.

Ким призова за стъпки за минимизиране на въздействието на подобни природни бедствия, като заяви, че осигуряването на добра реколта е "основен приоритет".

На срещата беше обсъден и "продължителният характер" на пандемията от коронавирус, съобщи KЦТА. Пхенян има лоша медицинска инфраструктура и хроничен недостиг на лекарства, а анализатори твърдят, че развихряне на коронавируса би предизвикало хаос в изолираната държава.

Северна Корея наложи строго заключване, когато запечата границата си през януари миналата година, за да спре разпространението на вируса от съседен Китай. Пхенян отдавна твърди, че не е имал случаи на вируса - твърдение, в което анализаторите се съмняват. Но страната е платила огромна икономическа цена за блокадата.

Търговията с Китай, поддържащата жива икономиката на Пхенян линия, се превърна в тънка нишка, докато цялата международна помощ е изправена пред строги ограничения. Въздействието на пандемията "най-вероятно е влошило" хуманитарната ситуация на север с около 10,6 милиона души в нужда”, каза говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси /БГНЕС

Пхенян / Северна Корея