Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония

Северна Корея изстреля балистична ракета със среден обсег над Япония. Изпитанието принуди Токио да активира системата за предупреждение за ракетно нападение в страната и да нареди на хората да се укрият.

Последният път, когато Северна Корея изстреля ракета над Япония, беше през 2017 г., в разгара на периода, когато лидерът на Пхенян Ким Чен Ун си разменяше обиди с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Южнокорейските военни заявиха, че са засекли изстрелването на ракетата, която е прелетяла около 4500 км на височина от около 970 км и скорост от около 17 Мах.

"Конкретните детайли са в процес на внимателен анализ от южнокорейското и американското разузнаване", добави в изявление Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол нарече изстрелването "провокация", която нарушава разпоредбите на ООН, предаде АФП.

Юн "нареди да се даде строг отговор и да се предприемат съответните мерки в сътрудничество със Съединените щати и международната общност", се казва в изявление на неговата канцелария.

Токио също потвърди изстрелването на ракетата, като активира системата за предупреждение за ракетна опасност в страната и призова хората да се укрият.

"Изглежда, че Северна Корея е изстреляла ракета. Моля, евакуирайте се в сгради или под земята", се казва в предупреждението на правителството, публикувано в 7:29 ч. местно време.

Националната телевизия „NHK“ съобщи, че предупреждението е в сила за два северни региона на страната.

"Предполага се, че балистична ракета е преминала над страната ни и е паднала в Тихия океан. Това е акт на агресия след неотдавнашните многократни изстрелвания на балистични ракети. Ние категорично го осъждаме", заяви министър-председателят Фумио Кишида.

Министърът на отбраната Ясуказу Хамада заяви, че Северна Корея "в миналото е изстрелвала четири пъти ракети от типа „Hwasong-12“, така че това може да е същият тип".

Ако това е така, разстоянието на полета, което Токио оценява на 4600 км, се смята за нов рекорд за тази конкретна ракета.

Последните два пъти, когато Северна Корея изстреля ракети "Hwasong-12" над Япония, през септември и август 2017 г., те изминаха съответно 3700 км и 2700 км, написа в Туитър Чад О'Карол от специализирания сеулски сайт „NK News“.

"Това е осмият тест на „Hwasong-12“ и третият път, в който тя прелита над Япония", написа в Туитър Джефри Люис от Института за международни изследвания в Мидълбъри.

Миналата седмица Пхенян изстреля балистични ракети с малък обсег четири пъти, включително само няколко часа след като вицепрезидентът на САЩ Камала Харис отлетя от Сеул.

Южна Корея, Япония и Съединените щати проведоха в петък учения за борба с подводници само няколко дни след като военноморските сили на Вашингтон и Сеул проведоха мащабни учения с участието на американски самолетоносач.

Подобни учения разгневяват Северна Корея, която ги смята за „репетиции“ за инвазия.

Вашингтон е разположил в Южна Корея около 28 500 военнослужещи, които помагат за защитата ѝ от Севера.

"Ако Пхенян е изстрелял ракета над Япония, това би било значителна ескалация в сравнение с неотдавнашните му провокации", каза Лейф-Ерик Исли, професор в университета „Ewha“ в Сеул.

"Пхенян все още е в средата на цикъла от провокации и изпитания", добави той.

"Режимът на Ким разработва оръжия като тактически ядрени бойни глави и балистични ракети, изстрелвани от подводници, като част от дългосрочна стратегия за изпреварване на Южна Корея в надпреварата във въоръжаването." /БГНЕС

Пхенян / Северна Корея