Северна Корея изстреля две балистични ракети

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег, предаде АФП. Това е второто изстрелване на Пхенян в рамките на три дни и първото, откакто Южна Корея и САЩ започнаха най-големите си съвместни военни учения от пет години насам.

Вашингтон и Сеул засилиха сътрудничеството си в областта на отбраната пред лицето на нарастващите военни и ядрени заплахи от страна на Севера, който през последните месеци проведе серия от все по-провокативни забранени оръжейни изпитания.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че военните са "засекли две балистични ракети с малък обсег", изстреляни между 7:41 ч. (22:41 ч. по Гринуич) и 7:51 ч. местно време, които са прелетели около 620 км.

"Нашите военни засилиха наблюдението и бдителността си в подготовка за допълнителни изстрелвания", добавиха оттам.

Говорителят на японското правителство Хироказу Мацуно заяви, че ракетите не са паднали във водите на страната му. Въпреки това Токио подозира, че Северна Корея може да предприеме "по-нататъшни провокативни действия".

Изстрелването се случва само няколко дни, след като Пхенян изстреля две "стратегически крилати ракети" от подводница в знак на явен протест срещу ученията на САЩ и Южна Корея.

Ученията, известни като "Щит на свободата", започнаха вчера и ще продължат 10 дни.

Този месец военните на Сеул разкриха, че специалните сили на двамата съюзници провеждат военни учения, наречени "Тиков нож" преди "Щит на свободата". Те включват симулиране на прецизни удари по ключови обекти в Северна Корея.

Ученията "Щит на свободата" се фокусират върху "променящата се среда за сигурност" поради удвоената агресия на Северна Корея, заявиха съюзниците.

Те ще включват "военни процедури за отблъскване на потенциални севернокорейски атаки и провеждане на кампания за стабилизиране на Севера", заявиха по-рано южнокорейските военни.

Тя подчерта, че учението е "отбранително, основано на комбиниран оперативен план".

Но Северна Корея разглежда всички подобни учения като репетиции за инвазия и многократно е предупреждавала, че ще предприеме "съкрушителни" действия в отговор.

Миналата година Северна Корея се обяви за "необратима" ядрена сила и изстреля рекорден брой ракети.

По-рано този месец лидерът Ким Чен Ун нареди на военните си да засилят ученията, за да се подготвят за "истинска война".

Лейф Исли, професор в университета Евха в Сеул, заяви, че макар Пхенян редовно да оправдава ракетните си тестове, като посочва военните учения на Юга, те служат и за вътрешна цел.

"До голяма степен става въпрос за това, че режимът на Ким не иска да изглежда слаб, тъй като изпитва икономически трудности у дома, докато Южна Корея успява да укрепи конвенционалната си огнева мощ и партньорствата си в областта на сигурността", каза той пред АФП.

"В резултат на това от Пхенян могат да се очакват по-нататъшни демонстрации на сила".

Вашингтон многократно е потвърждавал "железния" си ангажимент да защитава Южна Корея, включително като използва "пълния спектър на военните си възможности, включително ядрени".

Южна Корея от своя страна се стреми да успокои все по-нервната си общественост относно ангажимента на САЩ към т.нар. разширено възпиране, при което военните средства на Вашингтон, включително ядрените оръжия, служат за предотвратяване на нападения срещу съюзници.

Анализатори заявиха по-рано, че Северна Корея вероятно ще използва ученията като претекст да извърши още изстрелвания на ракети и може би дори ядрен опит.

"Трябва да се очакват повече изстрелвания на ракети с вариации в стила и обхвата, като дори може да се извърши ядрен опит. Повече актове на сплашване от страна на Северна Корея не бива да ни изненадват", каза Чун Ин Бум, пенсиониран южнокорейски генерал. /БГНЕС

Пхенян / Северна Корея