Северна Корея изстреля две балистични ракети

Северна Корея изстреля две балистични ракети в морето, докато китайският външен министър бе на посещение в Сеул - второ изстрелване на Пхенян за по-малко от седмица, съобщи АФП.

Анализатори коментираха, че това без съмнение е сигнал към Пекин, ключов дипломатически съюзник на КНДР и основен партньор в търговията и помощта, въпреки че понякога отношенията им са сериозно обтегнати.

„Въоръженият с ядрени оръжия Север изстреля две неидентифицирани балистични ракети от централната си вътрешна зона в морето край източния си бряг“, се казва в изявление на Сеул. "Южнокорейските и американските разузнавателни агенции извършват подробен анализ", добавиха те, без веднага да дадат подробности за обхвата на ракетите.

По-рано Генералният щаб на Южна Корея съобщи, че Северна Корея е изстреляла неидентифициран снаряд към Японско море, припомня БГНЕС. Щабът заяви, че ако Пхенян е изстрелял балистична ракета, това ще е в противоречие на резолюциите на ООН, целящи да ограничат ядрените дейности на Северна Корея. Поредното изстрелване идва дни след като Северна Корея изпита крилата ракета с голям обсег, способна да удари голяма част от територията на Япония. Експерти казват, че крилата ракета може да носи ядрена бойна глава. Съветът за сигурност на ООН не забранява изпитването на крилати ракети. Но се смята, че балистичните ракети са по-заплашителни, тъй като могат да носят по-големи и по-мощни заряди, да имат много по-голям обсег и да летят по-бързо.

Пхенян е под самоналожена блокада, след като затвори границите си в началото на миналата година, за да се предпази от пандемията от коронавирус.

Изстрелването идва, когато китайският външен министър Уан Ий е в Сеул за разговори с южнокорейския си колега. Говорейки преди новината да се появи, Уан се надяваше, че всички страни ще помогнат за "мира и стабилността на Корейския полуостров", съобщи агенция Йонхап. „Например не само Северът, но и други страни участват във военни дейности“, добави той. "Като казахме, всички трябва да работим заедно за възобновяване на диалога."

Северна Корея е под международни санкции заради своите ядрени оръжия и програми за балистични ракети, с които според нея трябва да се защити срещу американско нашествие.

Преговорите със САЩ са в застой след срива на срещата на върха през 2019 г. в Ханой между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и тогавашния президент Доналд Тръмп относно облекчаването на санкциите.

Ким не посещава Китай повече от шест години, след като наследи властта от баща си и предшественика си Ким Чен Ир и напрежението в отношенията между съюзниците нарасна. Но впоследствие той и китайският президент Си Цзинпин се срещнаха няколко пъти и Пекин вижда Севера като много голяма част от своята сфера на влияние.

Ян Му Цзин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, заяви, че изстрелването днес "изглежда като косвено послание на Северна Корея и дори искане до Пекин Корейският полуостров да бъде разгледан като централен въпрос за Китай". /БГНЕС