Северна Корея може би е близо до изграждането на нов ядрен реактор

Северна Корея може би е близо до завършването на нов реактор в големия си ядрен комплекс в Йонбьон, предаде Блумбърг, позовавайки се на сателитни снимки.

Строителни бригади работят по помощна сграда в експерименталния лек воден реактор (ELWR) на обекта и в близост до помпената станция на ELWR е забелязано изхвърляне на вода, което може да е свързано с тестване на охладителната система на реактора.

По-рано тази седмица севернокорейският лидер Ким Чен Ун посети съоръжение за производство на ядрени бомби и отново потвърди заповедта си за масово разширяване на ядрения арсенал на Севера. Ким заяви, че Северна Корея е готова да използва ядрено оръжие "по всяко време и навсякъде", предаде КЦТА.

Посещението му в съоръжението се състоя в момент, когато страната проведе серия от оръжейни изпитания, включително на балистични ракети, предназначени да носят ядрена бойна глава.

Съществуващият реактор на площадката в Йонбьон работи от юли 2021 г., а сателитни снимки от март показват, че има ново строителство на сградата за съхранение на отработеното гориво на реактора.

"Заедно тези събития изглежда отразяват неотдавнашната директива на Ким Чен Ун да увеличи производството на делящи се материали в страната, за да разшири арсенала си от ядрени оръжия", се казва в сайта. /БГНЕС