Северна Корея отрича да е търгувала оръжия с Русия

Северна Корея отрече да е доставяла оръжия на Москва, след като Съединените щати заявиха, че Пхенян е доставял ракети и снаряди на руската група "Вагнер", предаде АФП.

По-рано този месец Вашингтон определи групата "Вагнер" като "транснационална престъпна организация", позовавайки се на нейните оръжейни сделки с Пхенян в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Според говорителя по въпросите на националната сигурност Джон Кърби Белият дом е показал на американското разузнаване снимки на руски железопътни вагони, които влизат в Северна Корея, вземат товар от ракети и снаряди и се връщат в Русия.

В изявление, разпространено от официалната Корейска централна новинарска агенция, високопоставен севернокорейски служител отхвърли обвиненията. Той предупреди, че САЩ ще се сблъскат с "наистина нежелан резултат", ако продължат да разпространяват "саморъчно създаден слух".

"Опитът да се опетни имиджът на (Северна Корея) чрез измисляне на несъществуващо нещо е сериозна провокация, която никога не може да бъде допусната и която не може да не предизвика нейната реакция", заяви Квон Джонг Гун, генерален директор на Департамента по въпросите на САЩ.

Той също така я нарече "глупав опит да оправдае предложението си за оръжие на Украйна".

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, обвини Вашингтон, че "още повече е преминал червената линия", като е изпратил танкове в Украйна.

Заедно с Китай, Русия е един от малкото международни приятели на Севера и преди е идвала на помощ на режима.

Освен Сирия и Русия, Северна Корея е единствената държава, която признава независимостта на Луганск и Донецк. /БГНЕС

Пхенян / Северна Корея