Северна Корея празнува рождения ден на Ким Ир Сен

Северна Корея отбеляза рождения ден на своя лидер-основател с рядко предаване на живо на тържествата в Пхенян. Видимо от празненствата липсваха традиционния военен парад или оръжейни тестове, които много анализатори прогнозираха, предаде АФП.

Известен като Ден на слънцето в Севера, рожденият ден на покойния Ким Ир Сен, 15 април, – дядо на настоящия лидер Ким Чен Ун – е една от най-важните дати в политическия календар на Пхенян.

Официалното предаване на KCTV показа живо предаване на огромен брой млади севернокорейци, изпълняващи синхронизирани танци на площад Ким Ир Сен в Пхенян, за да отпразнуват годишнината. Празненствата завършиха с фойерверки.

Жени, облечени в цветни традиционни облекла и мъже в бели ризи и черни панталони, танцуваха под музика на Пхенян, показвайки смесица от традиционни корейски танцови движения и западен валс.

Честването на годишнината идва три седмици след като Северна Корея проведе най-големия си тест на междуконтинентална балистична ракета досега - за първи път от 2017 г. Пхенян тества ракета с далечен обсег.

Този тест беше кулминацията на поредица тестове, заради които на Северна Корея бяха наложени нови санкции.

Анализаторите, заедно с представители на Южна Корея и САЩ, очакваха Пхенян да отбележи 15 април с военен парад за представяне на нови оръжия или дори тест на забранените ядрени оръжия в страната. Но това не се случи.

Сега експертите смятат, че основният военен парад на Пхенян ще се проведе на 25 април - годишнината от основаването на севернокорейската армия.

Ким Ир Сен почина през 1994 г., но е "вечният президент на страната", а балсамираното му тяло лежи в осветена с червено камера в двореца на слънцето Кумсусан в покрайнините на столицата.

Севернокорейците са научени от раждането си да почитат Ким Ир Сен и неговия син Ким Чен Ир, а всички възрастни носят значки, изобразяващи единия или и двамата мъже./БГНЕС