Северна Корея изстрелва ракети преди важна годишнина

Пхенян изстреля две ракети късно в понеделник преди тържествата по случай годишнината, на които ще присъства високопоставена китайска делегация. Тя е първата чуждестранна делегация, която ще посети Северна Корея след затварянето на границата й през 2020 г. заради пандемията.


Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи за две балистични ракети, които прелетяха около 400 километра, преди да паднат в морето, предадоха южнокорейската информационна агенция Йонхап и японската Киодо. „Нашите военни откриха две балистични ракети, изстреляни от Северна Корея от райони близо до Пхенян в Източно море в 23:55 ч. на 24-ти и в полунощ на 25-ти“, цитира Йонхап изявлението на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Изстрелванията се проведоха след поредица тестове на оръжия през последните седмици от Пхенян и идват в момент, когато Сеул и Вашингтон засилват сътрудничеството в отбраната заради растящото напрежение със Севера.

Изолираният режим редовно изпробва оръжия и сегашният тест бе извършен дни след като лидерът Ким Чен Ун лично наблюдава последното изстрелване на най-новата междуконтинентална балистична ракета на страната Hwasong-18, която е с твърдо гориво.

Отношенията между двете Кореи в момента са в една от най-ниските си исторически точки, дипломацията между Пхенян и Сеул е в застой, а Ким призова за засилване на оръжейните разработки, включително на тактически ядрени оръжия.

В отговор Сеул и Вашингтон организираха съвместни военни учения с усъвършенствани стелт самолети и американски стратегически арсенали.

Изстрелванията в понеделник бяха извършени преди честванията в Северна Корея тази седмица на 70-ата годишнина от края на боевете в Корейската война. Китайска делегация, водена от члена на Политбюро Ли Хонгжун, ще пътува до Севера за събитието, съобщи държавната Корейска централна новинарска агенция, което е първото посещение на чуждестранна делегация от началото на пандемията.

На 27 юли 1953 г. е подписано споразумение за примирие, което слага край на военните действия в Корейската война, но двете Кореи остават технически във война, тъй като конфликтът от 1950-53 г. завършва с примирие, а не с мирен договор.

Напрежението на Корейския полуостров също нарасна наскоро поради изчезването на американския войник Травис Кинг, който беше на обиколка на демилитаризираната зона миналата седмица, когато избяга през границата със Северна Корея. Командването на ООН, ръководена от САЩ многонационална сила, която наблюдава примирието в Корейската война, заяви в понеделник, че е започнало дискусии с Пхенян относно изчезналия американски военнослужещ. /БГНЕС, АФП