Северна Корея ще изстреля нов спътник

Северна Корея е уведомила Япония за план за изстрелване на нов спътник между 31 май и 11 юни, съобщи служител на японската брегова охрана.


Според анализатори военният спътник е част от усилията на разполагащата с ядрено оръжие Северна Корея да усъвършенства технологиите за наблюдение, включително безпилотни самолети, за да подобри способността си да нанася удари по цели в случай на конфликт.

През последните месеци Северна Корея извърши и редица ракетни и оръжейни изпитания, включително на нова междуконтинентална балистична ракета (МБР).

Северна Корея е информирала японската брегова охрана за планираното изстрелване, заяви служител на бреговата охрана пред световните информационни агенции, потвърждавайки по-ранни съобщения на обществената телевизия NHK и други японски медии.

Кабинетът на японския министър-председател призова Северна Корея да се въздържи от изстрелването.

"Настоятелно призоваваме Северна Корея да се въздържа от изстрелване", заявиха от кабинета на японския министър-председателя в Twitter.

Японското правителство ще направи всичко възможно, за да събере и анализира информацията от изстрелването, се казва в съобщението.

Северна Корея заяви, че е приключила работата по първия си шпионски спътник. През май севернокорейският лидер Ким Чен Ун инспектира съоръжение за военни сателити, съобщи севернокорейската държавна медия KCNA.

По-рано севернокорейските медии разкритикуваха плановете на Южна Корея, Съединените щати и Япония да обменят данни в реално време за ракетните изстрелвания на Пхенян, като определиха трите страни като обсъждащи "зловещи мерки" за укрепване на военното си сътрудничество./БГНЕС