Северна Македония избира първия си президент след историческата промяна на името

Северна Македония гласува, за да избере първия си президент след историческата промяна на името си.

До 15 ч. местно време на президентските избори в РС Македония са гласували 28.89% от имащите право на глас или общо 396 252 души. Това съобщи директорът на ДИК Оливер Деркоски. Той подчерта, че няма сериозни нарушения по време на изборния ден.

„Надявам се с днешния вот да докажем, че като държава сме готови да започнем преговори за членство в Европейския съюз. Трябва да докажем, че като държава притежаваме институционален, административен и политически капацитет за да продължим по пътя на евроатлантическата интеграция“.

Това заяви кандидатът за президент Блерим Река след като гласува в скопската община Бутел. Кандидатурата му е подкрепена от две албански формации - Беса и Алиансът на албанците.

Река призова гражданите масово да участват във вота и да използват своето конституционно право.

„Подкрепям договорите с България и Гърция защото, това е единствената възможна европейска рамка, която ще ни изтегли от балканската кал и ще ни изведе по пътя към Европа. Това е и начинът за разрешаване на споровете, за да може да вървим напред“.

Това каза кандидатът за президент на управляващата коалиция в Северна Македония Стево Пендаровски, след като пусна бюлетината си на първия тур от президентските избори. "Стига с конфликтите. Балканите трябва да оставят зад себе си миналото, а сегашните политици да не се занимават с балканската история. Ако днес гражданите ми гласуват доверие, моята задача оттук нататък ще бъде да направя по-добър живота на всички. А не да говорим дали Александър Македонски преди 23 века е бил не знам какъв по националност, или пък за апостолите на ВМРО от XIX и XX век. Това не е работа на сегашните политици. Това ще бъде харчене на време, пари и застой на страната. Имаме един грандиозен провален проект в центъра на Скопие, който ни изпокара с всички съседи и доведе до дълбоки разделения в страната ни. Този вид националистическа и популистическа политика ми е чужда. Ние сме длъжни да дадем пример, че и от Балканите най-накрая може да бъдат изпращани и положителни новини", подчерта Пендаровски.

Той очаква изборният ден да мине спокойно, така както става във всяка една европейска и демократична държава. "Очаквам висока избирателна активност, защото гражданите знаят, че става въпрос не за личен избор, за избор на концепция за Република Северна Македония, която трябва да продължи напред и в кратки срокове да бъде част от евроатлантическите структури. В края на деня очаквам да постигнем убедителна преднина, която ще ни позволи на втория тур окончателно да получим масова подкрепа на гражданите за пътя на Северна Македония, а това означава далеч от изолацията и по-близо до Европа, на която реално принадлежим", подчерта Пендаровски след като гласува в скопската община Аеродром.

„Много е важно всички да признаят изборните резултати. Във всеки вот има победители и такива, които не са постигнали очакваните резултати“, категоричен беше лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети, след като упражни правото си на глас.

ДСИ е част от управляващата коалиция със Социалдемократическия съюз на премиера Зоран Заев. И двете формации подкрепят кандидатурата на Стево Пендаровски за президент на страната.

"Много е важно изборният процес да мине в коректна и честна атмосфера и накрая всички да приемат изборните резултати. Според моите информации до момента гласуването протича спокойно и без никакви проблеми", каза още Ахмети, който пусна бюлетината в село Заяс, недалеч от Кичево, в западната част на републиката.

За нов президент на западната ни съседка освен Стево Пендаровски участват още Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река, кандидат на двете албански формации - Беса и Алиансът на албанците.

Право на глас имат 1 808 131 граждани. Те гласуват в 3480 избирателни секции. Изборният ден започна в 7.00, приключва в 19.00 часа местно време. / БГНЕС