Северна Македония официално извести ООН за новото си име

Република Северна Македония информира държавите-членки на ООН и тези със статут на наблюдатели в световната организация за новото конституционно име, предаде Локално.мк. То влиза в сила автоматично като резултат на сключването и ратифицирането от двете страни на Преспанския договор, съобщиха от Министерството на външните работи.

Официалното име на държавата ще бъде Република Северна Македония, което е конституционното име на страната. Краткото име ще бъде Северна Македония”, се казва в вербалната нота, получена от постоянното представителство на Република България в ООН в Ню Йорк.

Страната запазва предишните си абревиатури MK и MKД, издадени от Международната организация по стандартизация (ISO), с изключение на регистрационните номера на превозните средства. В бъдеще те ще носят надписа НМК.

Прилагателното, което трябва да се използва за държавата, нейните официални органи и други държавни институции, както и частни институции, които са свързани с държавата, са установени със закон и се ползват с финансова подкрепа от държавата за дейности извън границата, трябва да бъде според официалното й име или неговата къса форма, т.е. "От Република Северна Македония" или "от Северна Македония".

Прилагателни като "северномакедонски" или "македонски" не могат да бъдат използвани в горните случаи, посочва документа.

"Македонски" може да се използва за частни лица, които не са свързани с държавни институции, неосновани на закон и не се ползват от финансовата подкрепа на държавата за трансгранични дейности.

Имената следва да се използват от държавите-членки и държавите със статут на наблюдатели в ООН за всякакви цели, включително в двустранни отношения, се посочва в документа.

С въвеждането на официалното известяване, престават да се употребяват имената Македония, Република Македония, Бившата югославска република Македония и съкращенията БЮРМ/ФИРОМ. /БГНЕС

Категории:

Тагове: