Северна Македония шокира Германия в Дуисбург

Късен победен гол на Елиф Елмас донесе изненадващата победа на Северна Македония над Германия с 2:1 в световна квалификация от група J в сряда вечер в Дуисбург.

Играчите на Северна Македония празнуват след победния си гол в мача с Германия.

Западните ни съседи поведоха в края на първата част след попадението на 37-годишния капитан Горан Пандев, който се оказа най-съобразителен в наказателното поле при едно ниско центриране. Полузащитникът на Манчестър Сити Илкай Гюндоган възстанови паритета от дузпа, а Бундестимът се опита да избегне унижение. Най-добрият им шанс за гол дойде чрез нападателя на Челси Тимо Вернер, но бързоногият играч пропусна.

Нещата се влошиха допълнително за домакините, когато Елмас влезе необезпокояван в наказателното поле и донесе шокиращия успех на северномакедонците. След поражението си световният шампион от 2014 е на трето място в групата, с равен брой точки със Северна Македония и на три зад лидера Армения, който стартира със стопроцентов рекорд след драматичната победа над Румъния у дома с 3:2. В другия двубой от групата Исландия надви категорично Лихтенщайн като гост с 4:1.

Селекционерът на Германия Йоахим Льов вече потвърди, че ще напусне поста след Евро 2020. „Очевидно е, че сме много разочаровани. Изглеждахме уморени, направихме грешки и бяхме бавни в атака. Нашите опоненти стояха дълбоко и изпитвахме затруднения да ги пречупим“, каза той за медиите след мача.

Това е първата световна квалификация, която Льов губи в кариерата си на национално ниво и едва третата загубена в историята на Германия. За последно Маншафтът отстъпи в световна квалификация на Англия с 1:5 през 2001.

Останалите резултати:

Група В:

Гърция – Грузия 1:1

Испания – Косово 3:1

Група D:

Босна и Херцеговина – Франция 0:1

Украйна – Казахстан 1:1

Група F:

Австрия – Дания 0:4

Молдова – Израел 1:4

Шотландия – Фарьорски острови 4:0

Група I:

Андора – Унгария 1:4

Англия – Полша 2:1

Сан Марино – Албания 0:2. /БГНЕС