Северна Македония не допусна български евродепутат да влезе в страната

Македонската гранична полиция не допусна влизането в страната на българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев - зам.-председател на ЕНП, както и на Милен Врабевски, и още трима българи, предаде репортер на БГНЕС.


Всички те, както всяка година на 6 май, са пътували за участие в заупокойната панихида на българското военно гробище в Ново село, Струмица.

"За съжаление, не беше позволено да отидем на традиционното отбелязване на Гергьовден на Ново село, Струмица. Вече повече от 10 г. на Гергьовден отивам в Ново село, Македония, на нашето българско военно гробище. Тази година също тръгнах натам, и за голямо мое учудване и ужас нас не ни пуснаха с обяснението, че това е тяхно решение да не ни пуснат, но никой не ни обясни с какви мотиви. Имаме постановление, с което аз, Милен Врабевски, и още трима души, бяхме върнати от КПП-то", каза пред БГНЕС евродепутатът Андрей Ковачев.


На въпрос на БГНЕС как трябва да се търкува този акт от страна на РСМ към депутат от Европейския парламент в контекста на пътя на РСМ към ЕС, Ковачев коментира, че е "изключително учуден". "Само преди няколко дни съм се срещна с външния министър Буяр Османи, ние, партия ГЕРБ и лидерът й Бойко Борисов правим всичко възможно да се освободи пътя на РСМ напред, и да преодолеем тези неща за напред. Затова случката е абсолютно неясна за мен, това е инерция от миналото, инерция в техните служби, защото тяхната служба за безопасност спуска списъците с хора, които са нежелани да влизат в Македония. И това е въпреки че на политическо ниво ние не би трябвало да имаме никакъв проблем, особено пък за такова нещо като отбелязването на Гергьовден и паметта на падналите за Отечеството", добави Ковачев.


Недопускането в РСМ се случва за първи път на Ковачев. "Никога, никога не е имало никакъв проблем, абсолютно за първи път се случва - всяка година отиваме там, винаги е било много тържествено честването. То и тази година ще бъде - с македонското, с българското знаме, с отслужване на заупокойна литургия от Струмишкият митрополит Наум, с военните аташета, акредетирани в РСМ, - много официално и хубаво честване, което, за съжаление, няма да присъстваме. Организаторът на честването д-р Милен Врабевски, също не беше допуснат", допълни Ковачев.

Този акт е срещу интересите на самата Република Северна Македония, в момента в ЕП се дебатира Докладът за РСМ, и затова е нелогично недопускането на членове на ЕП в страната, заключи Ковачев.

БГНЕС припомня, че Мемориалът, където са положени тленните останки на 71 български войници, се намира недалеч от град Струмица, в югоизточната част на РСМ. Това е едно от 471 български военни гробища на територията на днешна Северна Македония, където са погребани загиналите в Балканската, Междусъюзническата, както и от Първата Световна война. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на България. Възстановеният още през 2006 г. Военен мемориал със средства на Фондация „Българска памет“ се превръща от изоставено военно гробище в историческо светилище, което през последните години се посещава от хиляди, решили да отдадат почит на загиналите български войници./БГНЕС