Севиля и Шахтьор Донецк се класираха за полуфиналите в Лига Европа

Украинският Шахтьор Донецк победи швейцарския Базел с 4:1 в четвъртфинална среща от турнира Лига Европа, изиграна в Гелзенкирхен.

Шахтьор не остави шансове на Базел в Гелзенкирхен.

Мачът започна твърде динамично, диктуван от украинците, които успяха да поведат още във втората минута след удар с глава на бившия нападател на ЦСКА Жуниор Мораеш. След продължилия натиск пред вратата на Базел, в 22-та минута Тайсон покачи на 2:0.

След успокояващата преднина на Шахтьор второто полувреме играта бе по-равностойна като в 63-та минута ВАР разглежда положение за дузпа пред вратата на украинците, но в крайна сметка такава не беше отсъдена.

Развръзката дойде в самия край на мача, когато след оживена игра на Базел се стигна до дузпа в тяхното наказателно поле, реализирана от Алан Патрик за 3:0, а в 88-та минута Додо покачи резултата до 4:0. В добавеното време швейцарците заслужено стигнаха до почетен гол на Ван Волфсфинкел.

Победителят от срещата ще срещне италианския Интер на полуфинала следващия понеделник.

В другия четвъртфинален мач от Лига Европа, изигран тази вечер в Дуисбург, рекордьорът по титли в турнира Севиля изненада Уулвърхемптън в самия край на срещата.

От самото начало англичаните опитаха да наложат натиск върху съперника и го принудиха да сгреши. Усилията им доведоха до дузпа още в 11-та минута, но Раул Хименес не се възползва от възможността и резултатът остана равен. Веднага след това севилци се активизираха и създадоха първата си голова възможност, но също безуспешна.

Лукас Окампос вкара с глава в края, за да класира Севиля на полуфиналите в ЛЕ.

Второто полувреме и двата отбора показа по-предпазлива игра, като испанците определено демонстрираха повече увереност и динамика, но стигнаха до гол едва в 88-та минута, когато Окампос отбеляза с глава след прецизно центриране на Банега.

Така Севиля ще се изправи срещу Манчестър Юнайтед на полуфинала. /БГНЕС