Сезон 2020: Безплатни чадъри и шезлонги, строителство по морето - до 15 юни

Имаме консенсус по отношения на мерките, предприети до момента. Имаме уговорка по няколко мерки за подкрепа на икономиката. Това съобщюи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг с патрньорите в управлението - вицепремиерът Красимир Каракачанов и лидерът на НСФБ Валери Симеонов, предаде репортер на БГНЕС.

По отношение на българския туризъм сме на мнение, че секторът трябва да бъде подкрепен. Ще поработим следващите дни, разработвайки няколко хипотези. Темата не е дали да се оказва подкрепа, а как да се оказва тя. Надявам се в следващите дни да намерим най-доброто решение, каза още Томислав Дончев.

Ограничения на средствата в строителството няма да има. Това е шанс за заетост и за малки, и за големи, а като резултат носи нещо, което прави животът ни по-добър. Данъци няма да се променят в никаква посока, каза още вицепремиерът Томислав Дончев. Възстановяването на икономиките зависи от медицинските показатели – дали вирусът изчезва, дали остава в следващите години с нас, дали затихва през лятото и се появява отново през есента, добави Дончев. Опитваме се да бъдем готови за най-лошото, пък се надяваме да се случи най доброто. Този месец и половина извънредно положение свършихме много – медиците натрупаха опит, РЗИ, органите на полицията се научиха да контролират карантинираните. Взели сме мерки и то ефективни и на база на тези мерки постигнахме ограничение на заразата. Необходима мярка ограничителна ще се случи с акт на министъра на здравеопазването. Всичко останало икономиката и другия живот би трябвало да работи с минимум ограничения, за да възстановим живота, като ще следим темпа на заболяемост, разбира се, уточни Дончев. Трябва да видим това бедствие как ще ни върне назад – година ли, година и половина ли. Сега говорим за възстановяване, не за развитие, подчерта Дончев. Работим за усъвършенстване на мярката 60/40, добави Дончев. По темата за детските градини, Дончев каза, че има няколко страни, които ще отварят детските градини, ние ще изчакаме няколко дни, за да видим дали има ефект по разпространението на пандемията. Ако ще отваряме, ще отваряме всички градини, но обсъждаме точно какво да се направи. Ще изчакаме няколко дни, обаче, добави още Дончев. Каракачанов: Икономическата криза ще има влияние и върху демографията

Двете партии от ОП миналата и тази седмица внесоха различни предложения, свързани с туризма. От първия ден на пандемията говорим за това, че тя един ден ще свърши и не е без значение как ще излезем икономически от нея. Икономическата криза ще има влияние не само върху доходите, но и върху демографията, добави вицепремиерът Красимир Каракачанов.

За туризма някои предложения бяха одобрени, по други беше уточнено, че ще се работи по тях. Темата с ваучерите по една или друга форма беше приета, въпросът е да се уточнят нещата. Целта не е да се подпомага само един бизнес, а за това парите на българските граждани, ползвайки туристически услуги да подпомогнат българския туризъм. Целта е тези пари да не изтекат навън, уточни Каракачанов.

Идеята е чрез тези ваучери да се ползват българските туристически курорти. Въпросът е какъв да е размерът, обясни още Каракачанов.

Той добави, че извънредното положение изигра своята положителна роля. България е с най-ниска заболяемост в Европа. Мерките, взети от правителството, бяха адекватни. Мерките в България са доста под средното ниво на строгост в Европа. Гражданите разбраха и самите те са в състояние да прилагат определени мерки, за да се предпазват, добави още Каракачанов. Слава Богу строителството работи и то добре. Общата ни цел е българските граждани да живеят добре и икономиката да се развива. Има много условности дали и кога ще се отвори туристическия сезон. Консервативният подход е този, който чух от финансовия министър, той е прав, че неговата основна задача е да има пари в бюджета, коментира Каракачанов. Ако мислим гъвкаво, прагматично и патриотично, ще се измъкнем по-лесно от ситуацията, добави Каракачанов. Симеонов: Разбрахме се за масите в заведенията и плажните принадлежности

Ще се прилага използването на талони или купони – ваучери, за туризма. Разбрали сме се те да бъдат използвани само от хора, които са плащали осигуровките си. Размерът и действието на ваучерите предстои да бъде прецизирано. Имаме единодушно мнение и позиция, че ваучерите ще се използват като средство за насърчаване на туристическия бранш. Те ще бъдат възможни и за ученици – за зелени училища, например, съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Категорично плажните принадлежности – чадъри, шезлонги, масички – ще бъдат безплатни.

По искане на ресторантьорския бизнес ще се измени последната заповед на министъра на здравеопазването – разстоянието между масите ще бъде 1,5 метра, а не 2,5 метра. Обслужващият персона ще работи с шлемове, а не само с маски.

Ще се удължи правото на строителство по морето до 15 юни, обяви Симеонов.

Управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“.

Ще се продължи работата по описаните и нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти.

По язовирите също ще се ускори работата. Имаме поръчка за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. и в сега действащия бюджет, така че за язовирите като потенциална заплаха за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени. Няма да избегнем и тежките ремонти на Бели Искър и Огоста, където вече са започнали ремонтите на стените им, уточни Симеонов.

По строителството се предвижда засилването на работата в посока изграждане на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд. Коментирахме и подновяване на санирането, но това е под условие, тъй като сме единодушни, че това не трябва да е безвъзмездно, а с поне 30% участие на етажната собственост, добави още Симеонов.

Коментирахме възстановяване на спортните мероприятия. За футбола сме се разбрали – ще следим възобновяването на първенствата в другите държави, и ще ги възстановим по същата схема и ние. Ще се насърчава и възобновяването на индивидуалните спортове, тенис, конен спорт, плувни спортове. В областта на земеделието имаме споразумение да се инвестира в производството на основни зеленчукови и овощни изделия и продукти, коментира още Симеонов.

Той съобщи, че те ще подкрепят в зала законопроекта, който ще замени Закона за извънредното положение. /БГНЕС