Сезонът във Висшата лига ще бъде довършен, без мачове до края на април

Ливърпул ще получи шанса да спечели първа титла от 30 години насам.

Сезонът във Висшата лига ще бъде довършен, независимо кога ще е възможно това да се случи, обявиха днес от Футболната асоциация на Англия след среща с клубовете и ръководството на лигата. Според правилника шампионатът трябва да завърши най-късно до 1 юни, но на срещата се е постигнало съгласие тази точка да отпадне и сезонът да бъде удължен за "неопределено" време.

В същото време всички професионални мачове в страната са спрени поне до края на април. "ФА, Висшата лига, Английската футболна лига и Женската футболна лига са обединени около решеността си да се намери начин всички местни мачове от първенството и ФА Къп, както и всички европейски мачове от този сезон, да бъдат изиграни, щом е възможно това да се случи по безопасен начин. Ръководството на ФА се съгласи да отпадне правилото, че сезонът трябва да бъде завършен най-късно на 1 юни и той ще бъде удължен за неопределено време. Също така единодушно бе решено, че професионален футбол няма да се играе в Англия поне до 30 април", се казва в изявление на ФА след срещата.

"Можем да уверим всички, че здравето на играчите, феновете и служителите е нашият приоритет. Ще продължим да следваме указанията на правителството и да работим съвместно върху всички опции за довършване на сезона. Мислите ни са с всички, засегнати от COVID-19", допълват от ФА.

Днешното решение означава, че е възможно първенството в Англия да бъде довършено през лятото, а следващият сезон във Висшата лига да започне със закъснение. До края на сезона във Висшата лига остават девет кръга, Купата на Футболната асоциация е на ниво четвъртфинали, а в Шампионската лига и Лига Европа все още не са изиграни всички осминафинални мачове. /БГНЕС