Сезонният грип: Как да се предпазим и преборим зимната неприятност

Сезонният грип е инфекциозно респираторно заболяване, което се причинява от инфекция с грипен вирус. Със студения въздух настъпва и сезонът на настинка и грип. В Европа грипът се проявява през зимата под формата на сезонни грипни епидемии.


Грипът може да доведе до тежки заболявания и усложнения, особено при най-малките деца, хората в напреднала възраст с крехко здраве и някои рискови от медицинска гледна точка групи. Усложненията на грипната инфекция включват пневмония и енцефалит (възпаление на мозъка), както и тежка белодробна инфекция, по-известна като пневмония, водеща до остър респираторен дистрес.

В световен мащаб тежките грипни случаи са между 3 и 5 милиона. Между 290 000 и 650 000 души умират от грип. Годишната смъртност, причинена от сезонния грип, беше оценена в Global Pandemic Mortality Project II, като са използвани данни между 2002 и 2011 г. Те показват, че в този период всяка година по света са умирали между 294 хил. и 518 хил. души.

По данни на американския университет “Джонс Хопкинс” в България от началото на пандемията са починали 319,31 души на 100 хиляди население. По време на особено тежката грипна вълна през 2017/2018 Статистическата служба е регистрирала 25 100 смъртни случаи.

Как да се предпазим от сезонния грип

За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена9. Това включва следните неща: често измиване на ръцете с вода и сапун, използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа, закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне9.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на грип1. Държавите — членки на ЕС, препоръчват ваксинация против сезонния грип за рисковите групи, например хората в напреднала възраст, хората на възраст от 50 до 65 години, в зависимост от държавата, и отделни лица с хронични медицински състояния. Според оценки ваксинирането само срещу сезонен грип в Европейския съюз предотвратява смъртта на 37 000 души всяка година.

Грипът и другите вирусни заболявания имат различни симптоми. Грипът обикновено се характеризира със симптоми като треска, главоболие и кашлица. Въпреки това, хората, болни от грип, не винаги се оплакват от хрема.

Острите вирусни заболявания често се срещат като цяла група заболявания със сходни симптоми, например парагрип. Те могат да бъдат разпознати заради висока температура, ларингит, дрезгавост или дори липса на глас.

Важно е да се отбележи, че в първите дни на заболяването грипът и острите вирусни заболявания лесно могат да бъдат объркани. При първите признаци на заболяване е препоръчително да потърсите медицинска помощ. Окончателната диагноза може да бъде поставена само от лекар, тъй като понякога вирусните заболявания протичат в нетипична форма.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Тази статия беше подготвена и с помощта на Изкуствен интелект (ИИ), който редакцията на Агенция БГНЕС използва. /БГНЕС