СГП: Екстрадираната българка в САЩ е арестувана в България през 2021г.

Българската гражданка с инициали И.Д. е предадена на 20 март 20203г. от служители на Главна дирекция “Охрана” при Министерство на правосъдието на опълномощени служители на американските власти на летището в град София. Искането за екстрадиция е получено март месец 2021г. като е била издадена заповед за арест от окръжен съдия в южен окръг на град Ню Йорк. Издадена е Червена бюлетина и във връзка с червената бюлетина лицето е задържано на 8 юни 2021г. на територията на град София.

Това заяви Христо Кръстев, прокурор в Софийска градска прокуратура във връзка с екстрадирането на Ирина Дилкинска, близка до "криптокралицата" Ружа Игнатова в САЩ, предаде репортер на БГНЕС.

“Екстрадицията е поискана във връзка с твърдение за извършени престъпления, а именно участие в организирана престъпна група създадена с цел измама и пране на пари”, добави Кръстев.

Той съобщи, че българката вече е пристигнала на територията на САЩ.

Кръстев отбеляза, че през днешния ден е получено писмо от Департамента по правосъдие на САЩ, с което изразяват благодарност за ползотворната работа с българската прокуратура по повод наказателно преследване на български гражданин, което се осъществява на територията на САЩ.

Той каза, че екстрадицията ѝ се проточила заради съдебния процес на две инстанции и проверката на обстоятелствата около искането за арест от страна на САЩ.

“Производството е траело такъв продължителен период, защото са изискани допълнителни материали от САЩ. Няма никакво забавяне в изпълнението нито от страна на прокуратурата, нито от страна на съда, все пак трябва всичко да бъде проверено, защото се предава български гражданин на чужда държава", каза Кръстев.

Говорителят на Софийска градска прокуратура добави, че срещу българката няма образувано досъдебно производство в България, защото престъплението, свързано със схемата на "OneCoin", е извършвано на територията на САЩ. /БГНЕС