Сградата на Чиновническото дружество – архитектурният шедьовър на София

През 1926 година в София е завършена поредната перла в короната на София - сградата на Чиновническото кооперативно застрахователно дружество. С нейния купол тя е проектирана за времето си да бъде най-голямата обществена постройка преди изграждането на Партийния дом.

Чиновническото дружество е част от цялостния комплекс „България“ в пространството между ул. „Георги Бенковски“ и бул. „Цар Освободител“. Срещу сградата е Руската църква, предаде репортер на БГНЕС.

„Застрахователното дружество е поредното софийско доказателство, че ъгловите сгради са призвани да бъдат архитектурни шедьоври“, пише в книгата си Здравко Петров “Исторически маршрути – София“.

Строежът е финансиран от Дружеството и реализиран от бюро „Фингов§Ничев§Апостолов. Под осемстенния купол ярко е открояват фигурите на трудеща се майка и двете й деца, дело на Тома Делирадев, а над тях е поставен един от многото в района градски часовници. Кулата е висока над 45 метра.

Постройката се състои от мазе, приземен етаж, шест основни етажа и един подпокривен етаж. На партера се намира паричен салон, рецепция и административни помещения.

Първият етаж е реконструиран като приемна за клиентите и седем стаи за служителите. Вторият и третият етаж, заедно с ниското крило на сградата, гледат към улица “Бенковски” и общо имат четири студиа, две заседателни зали и 26 административни стаи. Петият и шестият етаж имат по едно студио и 22 стаи всеки.

Етажите са покрити с гранит в салоните, мозайка в коридорите и по стълбите и дървен паркет в останалите помещения. /БГНЕС