Сградата на МО – един от символите на българската държавност

София е пълна с красиви и внушителни сгради, което ѝ отрежда достойно място сред останалите европейски столици. Една от тях обаче блестящо допринася за архитектурния облик на града след Освобождението – сградата на Министерството на отбраната – един от символите на българската държавност, предаде репортер на БГНЕС.

Армията е сред важните институции за утвърждаване на държавността след Освобождението, затова и започва строежът на сградата, чиято идея е да излъчва строга представителност.

Тя е построена през 1885г по проект на чешкия архитект Антонин Колар, назначен от Общинския съвет за градски архитект на София.

Първоначално сградата е двуетажна, но между 1939 и 1945г. е основно преустроена от архитектурното бюро „Васильов-Цолов“ по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. В сградата е запазена значителна част от обзавеждането и от 1939г. Дървените ламперии, паркетите и полилеите, както и оригиналните персийски килими, изписани по поръчка от Иран през 1939г., могат да се видят и днес. Запазени в първоначалния си вид са и голямата овална маса и столовите с дърворезби в Залата с мечовете, където до Втората световна война са се провеждали военните съвети. Днес тя е официалното място, в което министърът на отбраната разговаря с високопоставени гости и делегации от чужди държави.

Външната украса на сградата е дело на известния скулптор Любен Димитров. На ъглите на фасадата той извайва образите на българските владетели хан Аспарух, хан Крум, хан Омуртаг, княз Борис, както царете Симеон, Самуил, Калоян и Иван Асен II.

Сградата е била засегната от бомбардировките над София през Втората Световна война, там е имало пожар, но въпреки това голяма част от обзавеждането й от 1939 г. е успяло да се съхрани.

Украинецът Михайло Парашчук е автор на интериора, който е един от най-изявените скулптори от европейски мащаб, работил и живял в България. Централният вход е украсен от декоративна решетка, а негов аналог има само на още едно място в България – сградата на БНБ, която също е негово дело. Уникална атмосфера във военното ведомство създават и двата изключителни стъклописа на проф. Георги Атанасов. /БГНЕС