Сградата на варненската библиотека – приказка с неясен край

Ще има ли своя сграда Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” във Варна? Ако сега потърсите адреса на тази 140-годишна институция, ще установите, че местата са три – едното залепено до високата сграда на общината, другите две в блокови пространства някъде из града – малки и неподходящи за множеството задачи, които имат. Основното тяло също се задъхва в теснота, предаде кореспондентът на БГНЕС.


Затова хората, които имат отношение към библиотечното дело, се вдъхновиха много преди няколко години, когато се организира международен конкурс за проект на новото здание. Екипът на библиотеката се зарадва, че ще има „сграда, която да реализира визията за модерна съвременна институция, която да съчетае реалното и виртуалното, традиционното и новаторското“.

Е, оказа се, че радостта е била твърде преждевременна.

В конкурса през 2015 г. участваха над 370 конкуренти от цял свят. Победител стана холандското архитектурно студио „Architechts for urbanity”. През пролетта на 2018 г. бе издадено разрешение за строеж. През 2020 г. разрешителното изтичаше и беше презаверено за още 3 години. През април тази година изтичат и те.

Така се стигна до своеобразното проучване на фейсбук-страницата на кмета Благомир Коцев – дали да се изпълни наличният проект (чието място не може да бъде променяно и за който са нужни близо 60 милиона лв., неналични към момента), или да се търси друго място за новата библиотека.

Поканата гражданите да изкажат свободно мнението си отвори кутията на Пандора с най-екзотични идеи – да опазим 15-те дървета и паркинга и да не се строи до общината; за целта да се използва освободената вече сграда на Руското консулство, или пък там да се преместят общинарите, а библиотеката да заеме високия билдинг; да се вземе сградата на Фестивалния и конгресен център, и без това е бледа сянка на своето минало; библиотеката да се построи на мястото на Дупката или в пристанищната зона; да се направят пет съвременни сгради, пръснати из града, примерно библиотеко-читалища; или въобще негативни – на кого е нужна библиотека, бе?! Пратете я в някой мол със затихващи функции. Казано накратко: “Библиотека да, на това място – не!”

На другия полюс са мненията, според които вместо да се търси ново място, тоест съвсем нов проект, трябва да се изпълни наличният.

…“Претенцията ни за модерна европейска Варна правят повече от наложително изграждането на красива, функционална, богата, самостоятелна сграда на варненската библиотека!“

„Реализацията на проекта трябва да се обвърже с актуализирания план за 2021-2027 г. Новата библиотека във Варна ще донесе много невидими на пръв поглед ползи: ще повиши качеството на живот, ще увеличи артистичните пространства, ще даде ясен положителен знак пред инвеститори от страната и чужбина, ще вдъхне самочувствие и ще даде здравословен импулс на позадрямалата обществена енергия.“

„Библиотеката винаги може да бъде съвременна и актуална особено за град с толкова много студенти какъвто е Варна.“


„Библиотеката трябва да е на главен булевард, а карето с общината, Central Point и библиотеката ще се оформи прекрасно като един градски център!“

„В Бургас изграждането на нова градска библиотека бе от голямо значение за местните младежи и не само. Подобни проекти трябва да се реализират във всеки областен град.“

Според известното за самия проект, сградата хармонира със заобикалящата я среда, включително и със сградата на общината. Тя прави препратка към съседната монолитна и „бруталистка“ сграда със своята „затворена“ фасада от широкоформатни релефни панели от видим бетон и предстенна обшивка от алуминиева мрежа, контрастиращи рязко с остъклените фасади на атриума и фоайето, които са „отворени“ към публичното пространство.

Новата библиотека на Варна ще предоставя редица обществени услуги и активности за всички възрастови групи, конферентен център със зала с 200 места, изложбени и семинарни площи. Ще има подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, обслужващ голяма част от централната зона на града. Предвидени са 30 места за зареждане на електроавтомили, както и велостоянки за 200 велосипеда.

Публично изрази позицията си арх. Ина Динева от E-ARCH, която е категорично за сегашния проект. Тя подчертава, че функционалните и технологичните изисквания на библиотечните сгради са много специфични и не трябва да се търсят необмислени идеи. Локации като Дупката и пристанището са неподходящи, най-малкото защото са далеч от обществен транспорт, университети и училища. Проектът е избран от международно архитектурно жури в международен анонимен конкурс, припомня арх. Динева. Тя смята, че ще е жалко Варна да пропусне шанса да изгради сградата на библиотеката, както е била проектирана, което е и шанс за развитието на културния и социален живот в града.

Към момента официално мнение не са изказали само от самата библиотека. Освен това, което споменахме в началото – че биха се радвали да има сграда, която да направи институцията им модерна и удобна както за тяхната работа, така и за читателите.

Разбира се, обществеността иска да знае повече за самия проект, за да вземела информирано съгласие – за нещо, което е публично от няколко години.

Кметът Благомир Коцев планира публично и широко обществено обсъждане на проекта и евентуалното му изпълнение в близките дни.

Нека да припомним като финал още нещо – парите за финансиране на строителството на новата библиотека биха могли да дойдат и от централната власт. Както бяха платени 43 млн. лева на Георги Гергов за така наречена Дупка в центъра на Варна. Или както на правителствено ниво бяха дадени 130 млн. лева за реконструкцията на възловия за Варна бул. “Левски”. Тоест, начини за финансиране има. Стига да има и политическа воля за това. /БГНЕС