Шаямалан: Холивуд стана бездушен и нефункционален

От "Шесто чувство" до "Без(смъртен)", режисьорът М. Найт Шаямалан има уникална поредица от хитове, но в наши дни той работи извън системата на холивудските студия, която според него е станала "болна".

Балансирането между изкуството и комерса винаги е било голямата игра на Холивуд и малцина са я играли толкова добре, колкото Шаямалан, който се завръща в кината следващата седмица с апокалиптичната история на ужасите "Knock at the Cabin".

Едва 52-годишен, той създава касови хитове на всеки две години - от култовия "Шесто чувство" през 1999 г. до "Несломим", "На парчета" и много други. Те са почти изцяло оригинални, рядко се основават на вече съществуващи франчайзи или супергерои, на които сега разчитат големите студия.

Наблюдавайки как се е развил Холивуд през това време, той е дълбоко разочарован.

"Ако погледнете индустрията в момента... има филми, които се усещат като кръвосмешение, те са просто мастурбация... Това е просто Холивуд, който си говори сам със себе си", каза той пред АФП. "А има и филми, в които казват: публиката е глупава, така че ще извадим цялата душа от тях и ще ги направим само заради печелившите цифри", каза той. "Това са признаци на пълна дисфункция."

Той с удивление гледа назад към 1999 г., своята година на пробив, когато студията подкрепиха няколко изключително оригинални филми като "Американски прелести", "Магнолия", "Да бъдеш Джон Малкович" и "Вътрешен човек".

"Тогава индустрията беше различна. Тя беше насочена към това - как да накараш най-добрите разказвачи да разказват истории за най-широка аудитория? Сега това не е така", каза Шаямалан.

Отговорът му е да действа сам, дори ако това означава да се откаже от големите бюджети.

"Открих, че единственият начин е да напусна системата и да си плащам сам..., да правя малки филми, но да поемам огромни рискове - да не се налага да питам дали се ще се хареса, че в центъра е гей двойка, или дали трябва да наема борец...", каза той. "Това е моят начин да остана здрав, след като прекарах дълго време в една болна индустрия", добави той.

"Knock at the Cabin" е с участието на бившия борец Дейв Батиста и разказва историята на семейство, изолирано в гората, което е взето за заложник от въоръжена група и му е казано, че трябва да пожертва един от своите членове, за да предотврати апокалипсиса.

В основата, казва Шаямалан, е въпросът, който резонира в нашата "пост-истинска ера": вярваме ли си един на друг?

И разбира се, тъй като е филм на Шаямалан, има много обрати.

"Това е най-забавната част!", каза той. "До края на писането на сценария си казвах: колко пъти мога да обърна всичко наопаки?", каза Найт Шаямалан. /БГНЕС