Шая Лабьоф се завръща с биографична роля години след арести и проблеми със съда

Шая Лабьоф е една от онези истории, твърде познати в Холивуд. Той изгрява като обещаваща детска звезда в сериала „Even Stevens“ на Disney Channel, след което се утвърждава като актьор във възход с главната си роля във франчайза „Трансформърс“ заедно с Меган Фокс, преди правни проблеми да му попречат да се превърне в суперзвезда, каквато беше на път да стане. Сега, според наскоро публикуван трейлър, Шая Лабъф ще се завърне с главна роля в биографичния филм "Падре Пио".


Трейлърът е за предстоящия филм на Абел Ферара "Падре Пио", базиран на живота на свети Пио от Пиетрелчина, италиански католически свещеник, известен с чудесата и стигмите си. Главната роля е поверена на Шая, а сред актьорския състав ще бъде и Уилям Дефо в ролята на свети Франциск от Асизи. Много критици поставят под въпрос кастинга на Лабьоф за главната роля поради многото противоречия около актьора.

Последният спор около него се върти около предполагаемото му уволнение от филма "Не се притеснявай, скъпа" на Оливия Уайлд през 2020 г. заради поведението му на снимачната площадка. Твърди се, че актьорът е поставил ултиматум на Уайлд или да се отърве от него, или от колежката си Флорънс Пю, а Уайлд е избрала да запази последната. По-късно Лабьоф показа съобщения и имейли от Уайлд, в които го пита дали би обмислил да се върне във филма, за да потвърди, че не е бил уволнен, а вместо това е напуснал.

Лабьоф беше съден от бившата си приятелка, алтернативната R&B певица Талиа Дебрет Барнет (известна професионално като FKA Twigs), за сексуален тормоз, нападение и причиняване на емоционален стрес. В иска е посочена още една жертва на насилие в лицето на бившата ѝ приятелка Каролин Фо.

През 2017 г. той бе арестуван за хулиганско поведение и пиянство в американския град Савана, щата Джорджия. Лабьоф бе задържан през нощта в града, където пребивал за снимки. Предявени са му обвинения за хулиганско поведение, нетрезво състояние на обществено място и съпротивление при ареста.

Шая Лабьоф започва кариерата си като дете комик на 10-годишна възраст, след което получава главни роли в сериала „Even Stevens“ на Disney Channel и във филма „Holes“ от 2003 г., създаден по едноименната книга на Луис Сахар. През 2007 г. той има редица успехи, включително главна роля в трилъра „Disturbia“, в анимационния филм „Surf's Up“, но именно кастингът му за главната роля в блокбастъра на Майкъл Бей „Трансформърс“ от 2007 г. с Меган Фокс го затвърди като начинаещ водещ актьор във франчайза. Участието му във франчайза "Трансформърс" показва, че той може да бъде водеща фигура във високобюджетни успешни филми, и води до главна роля в "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп".

Оттогава актьорът заобикаля високобюджетните блокбастъри в полза на по-малки филми като "Нимфоманка" на Ларс фон Триер заедно с Миа Гот, режисираните от Андреа Арнолд " American Honey" и "The Peanut Butter Falcon" с Дакота Джонсън, както и в написания от самия него филм "Honey Boy".

„Падре Пио“ се очертава да бъде един от най-очакваните биографични филми на годината. Ако предишните изпълнения са някакъв показател, талантливият, но противоречив актьор може би има шанс да се завърне. Премиерата на филма е на Международния филмов фестивал във Венеция през септември 2022 г., а в Съединените щати ще излезе на 2 юни 2023 г. /БГНЕС