Шах и мат: България е европейски шампион

България триумфира с европейската отборна титла по шахмат за жени на шампионата на Стария континент в Будва, Черна гора. Това стана факт след победата на тима ни в състав Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева над актуалните световни шампионки от Грузия.

Втората на Световната купа в Баку Салимова направи реми с Нино Бациашвили - българката бе с черните фигури, а партията й завърши при 0.5-0.5. Най-опитната в нашия отбор - бившата световна шампионка Стефанова, се поздрави с успех над Белла Хотенашвили на първа дъска, за да осигури аванс от 1 точка на България.

Последва загуба на Кръстева от Саломе Мелия, което остави съдбата на сблъсъка за първото място в ръцете на Пейчева. Нашите се нуждаеха от победа или равенство, като след страхотна битка и обрат в крайна сметка Пейчева сломи съпротивата на Лела Джавахишвили с белите фигури, за да донесе и титлата на България.

"Позицията ми беше по-лоша по-рано в партията, бях открита. Мисля, че когато тя игра кралица на 4, това беше повратната точка в мача. Все пак си мислех, че партията ще завърши наравно", каза Пейчева след победата си над Джавахишвили.

Междувременно у нас еуфорията и поздравленията след победата не закъсня. Традиционно социалната мрежа Фейсбук е мястото, където започват да валят хвалебствията и проявите на гордост, ето някои от тях:

"Поздравления за националния отбор на България по шахмат за жени - за първи път в историята тимът ни е европейски шампион! Шапки долу за нашите златни момичета - Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева. Гордеем се с вас и с вашите треньори!", написа общинският съветник Георги Георгиев.

Евродепутатът Елхан Кючюк също отбеляза огромния успех, донесен от тима на България и победата на Салимова, Стефанова, Кръстева и Пейчева над актуалния световен шампион Грузия.

Неврохирургът Николай Габровски също има какво да каже по повода: "Футбол може и да нямаме, но виж шахмат... Националният отбор на България е европейски шампион по шахмат жени. Виктория Радева, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева, Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, благодарим ви!", написа той. /БГНЕС