Шакира под заплаха от 8 години затвор за неплатени данъци

Испански съд разпореди колумбийската музикална суперзвезда Шакира да бъде изправена пред съда по обвинение в измама, изразяваща се в неплащане на данъци в размер на 14 млн. евро, става ясно от документи, представени днес.

Прокурорите в Барселона заявиха през юли, че ще поискат присъда от над 8 години затвор за певицата и глоба от близо 24 млн. евро, след като тя отхвърли споразумение за признаване на вина по обвиненията в укриване на данъци. Те обвиняват 45-годишната изпълнителка на песента "Hips don't Lie", че е измамила испанската данъчна служба с 14,5 млн. евро за доходи, получени в периода 2012-2014 г. Прокурорите твърдят, че Шакира се е преместила в Испания през 2011 г., когато връзката ѝ със защитника на ФК Барселона Жерар Пике е станала публично достояние, но до 2015 г. е пребивавала официално на Бахамските острови. Двойката, която има две деца, обяви раздялата си през юни.

На 19 септември съдът в Барселона постанови певицата да бъде изправена пред съда за шест предполагаеми данъчни престъпления, според съдебно решение, оповестено днес.

Шакира многократно е отричала каквито и да било нарушения и твърди, че не дължи нищо на испанската данъчна служба.

"Убедена съм, че има достатъчно доказателства в подкрепа на делото си и че правосъдието ще възтържествува в моя полза", заяви тя в интервю, публикувано в списание "Elle" миналата седмица. "Жерар и аз се срещахме, аз бях на световно турне. Прекарах повече от 240 дни извън Испания, така че няма как да отговарям на условията за пребиваване", добави тя. "Испанските данъчни власти видяха, че се срещам с испански гражданин, и започнаха да злословят. Ясно е, че те искат тези пари независимо от всичко".

Делото е съсредоточено върху това къде е живяла Шакира през периода 2012-2014 г. Адвокатите на Шакира заявиха, че до 2014 г. тя е печелила по-голямата част от парите си от международни турнета, преместила се е в Испания на пълен работен ден едва през 2015 г. и е изпълнила всичките си данъчни задължения. Певицата твърди, че е платила 17,2 млн. евро на испанските данъчни власти и няма неизплатени дългове. Тя заяви, че испанските прокурори се опитват да изискат парите, които е спечелила по време на международните си турнета и от участието си в шоуто "The Voice". Тя е била съдия в шоуто в Съединените щати, когато по думите ѝ все още не е пребивавала в Испания.

През май съдът в Барселона отхвърли жалбата на певицата за оттегляне на обвиненията.

Шакира заяви пред "Elle", че комбинацията от предстоящото дело за данъчни измами, раздялата с Пике и битката за попечителство над децата им и болестта на баща ѝ са били "вероятно един от най-трудните, най-мрачните часове в живота ѝ".

Певицата беше посочена в едно от най-големите досега изтичания на финансови документи през октомври 2021 г., известно като "Документите Пандора", сред публичните личности, свързани с офшорни активи.

Със своята смесица от латиноамерикански и арабски ритми и рок влияние, трикратната носителка на "Грами" Шакира направи големи световни хитове с песни като "Hips don't Lie", "Whenever, Wherever" и "Waka Waka" - официалната песен на Световното първенство по футбол през 2010 г.

През последните години Испания предприе строги мерки срещу футболни звезди като Лионел Меси и Кристиано Роналдо, които не са платили всички дължими данъци. И двамата играчи бяха признати за виновни в укриване на данъци и получиха присъди затвор, които бяха отменени като за нарушители на закона за първи път. /БГНЕС, АФП