Шакира под заплаха от съд за укриване на данъци

Колумбийската певица Шакира, чието пълно име е Шакира Исабел Мебарак Рипол може да седне на подсъдимата скамейка в Испания за евентуално укриване на данъци, съобщава ТАСС, позовавайки сена испанския ежедневник „Ел Паис“.

Изпълнителката няма да може да избегне съдебни спорове, освен ако не сключи сделка с обвинението в последния момент. След три години разследване, съдията заключи, че има достатъчно причини певицата да бъде изправена пред съда за укриване на данъци. Прокуратурата обвинява Шакира в шест данъчни престъпления, така че ако бъде призната за виновна, тя може да бъде осъдена на затвор.

През юни 2019 г. певицата даде показания в испански съд по дело за евентуално укриване на данъци. Изпълнителката е заподозряна в престъпления, свързани с укриване на данъци през 2012-2014 г. за общо 14,5 милиона евро.

Смята се, че от 2011 г. Шакира живее в столицата на Каталуния с защитника на испанския футболен клуб Барселона Жерар Пике. Според испанското законодателство, ако човек живее в страната повече от шест месеца, той автоматично става данъчен резидент на Пиренейското кралство. Това означава, че той трябва да плаща данъци върху всички доходи, включително тези, получени в чужбина.

44-годишната Шакира е известна не само като певица, но и като автор на песни, танцьорка, музикален продуцент, хореограф и модел. Смята се за най-успешната латиноамериканска изпълнителка, постигнала успех както на латиноамериканския, така и на англоговорящия музикален пазар. Тя има звезда на Алеята на славата в Лос Анджелис и се смята за един от най-продаваните изпълнители на всички времена./ БГНЕС