Шаламанов: Недопустимо е ядрена държава да заплашва България

Абсолютно недопустимо е ядрена държава, като Русия, да прибягва към такъв тип заплахи от официални длъжностни лица, макар и в неофициално тяхно качество. Това заяви в интервю за БГНЕС военният експерт Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Велизар Шаламанов

Така той коментира изказването на ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, който написа в Туитър, че руските междуконтинентални балистични ракети „Сармат“ няма да питат българите за разрешение за прелитане.

Според Шаламанов подобен тип говорене е още по-недопустим, защото „Роскосмос“ трябва да се занимава с мирното усвояване на космоса, а не с ядрени заплахи.

Той е категоричен, че българските официални лица трябва да отговорят подобаващо на подобен тип заплахи.

„Независимо че това е неформална провокация, реакцията на София трябва да бъде формална, за да бъде пресечена и руската страна да вземе необходимите мерки, така че такива провокации да не се случват“, каза Шаламанов. Той припомни, че при подобна провокация през 2014 г., която също е била отправена по Туитър, тогавашният ни външен министър Даниел Митов е защитил достойнството и честта на България.

Рогозин не за пръв път си позволява недипломатичен език

Според Шаламанов тук не става дума за техническите възможности на ракетите „Сармат“ и дали те могат да достигнат България. „Вежен е езикът и тонът. Важно е, че ядрените сили на Русия, които трябва да имат характер на възпиране и да защитават съществуването ѝ, се използват в един случай, когато става въпрос за спазване на санкции, които в никакъв случай не са насочени към противопоставяне или преминаване към военна конфронтация“, заяви експертът в сферата на сигурността.

Ракетата "Сармат" трябва да застъпи на бойно дежурство тази година

Конкретният повод за заплахата, отправена от Рогозин, който е известен със своя цветист език, е отказът на България да разреши полета на руския външен министър Сергей Лавров в нашето въздушно пространство на път за среща със сръбския съюзник на Кремъл Александър Вучич.

„Решението на София е свързано със санкциите срещу Русия заради агресията ѝ спрямо Украйна, която е осъдена от ЕС и България. Това е информиране за вече взето решение, а не някакво ново решение. В никакъв случай не е нещо, което може да бъде променяно със заплаха за използване на сила“, категоричен е бившият министър на отбраната.

По отношение на искането на украинския посланик Виталий Москаленко България да изпрати оръжие на Киев, Велизар Шаламанов припомни, че решението на НС от началото на май е взето също след писмо на посланика.

Виталий Москаленко, посланик на Украйна

„Ситуацията е променена и в новата ситуация българските институции трябва да действат в съответствие с отправеното искане и българския интерес. Отправеното искане е изцяло в прерогативите на Министерски съвет. На базата на становището на различните ведомства, МС трябва да вземе най-доброто решение за България“, каза военният експерт.

Според него трябва да помогнем, както другите съюзници от ЕС помагат на Украйна да защити своята териториална цялост и суверенитет. „Така както и ние бихме очаквали да ни бъде помогнато, ако бъде извършена агресия срещу България“, заключи Велизар Шаламанов. /БГНЕС