Шаленберг: Ако се забави с конституционните промени, РСМ е изправена пред изолация

Нашето послание е просто и силно – няма време за губене, бихме искали да продължите с необходимите конституционни промени, за да продължите преговорите за членство. Да се отложи приемането на измененията означава да се отложи присъединяването на Северна Македония към ЕС. Това каза днес министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, който заедно с министъра на външните работи на Чешката република и министъра на външните работи на Словакия е на посещение в Скопие.

Шаленберг посочи, че "би било жалко за Скопие, след като пробяга труден маратон, да се препъне на последното препятствие".

„Заедно сме извървели дълъг път и сме преодолели много трудности. Задача на всички граждани на тази страна е тези усилия да не са напразни. Ако не приемете конституционните промени и европейският път не продължи, Северна Македония е изправена пред опасността да бъде изолирана. 18 години чакахте да стигнете до този момент и сега остава да използвате момента и да бъдете политически отговорни, да поставите на първо място националните, а не партийните интереси“, каза министърът на пресконференция.

„Решението може да дойде само от вас, то няма да дойде от Брюксел, Виена или Братислава и ви уверявам, че няма да дойде и от София“, каза Шаленберг.

Тримата ръководители на дипломациите заявиха ,че са упълномощени от Върховния представител по външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел да предадат официалните позиции на ЕС по въпросите, свързани с европейското присъединително досие на страната. /БГНЕС