Шарл Мишел към Доналд Тръмп: ЕС е дал на Украйна 150 млрд. долара

Ръководителят на ЕС Шарл Мишел каза на Доналд Тръмп да "се запознае с фактите" относно помощта за Украйна, след като претендентът за президентския пост в САЩ заяви, че Европа трябва да дава повече пари на Киев, предаде АФП.


"Не се страхувайте от (руския президент Владимир) Путин. Нас не ни е страх. Нека да изясним фактите. Цифрите говорят сами за себе си. Приносът на ЕС към Украйна: 143 млрд. евро (150 млрд. долара)", пише председателят на Европейския съвет в пост, адресиран до Тръмп в X.

Бившият американски лидер Тръмп каза на Европа "да се задвижи" по отношение на подкрепата за Украйна преди гласуването този уикенд от американските законодатели на дълго отлагания пакет от помощи за разкъсваната от война страна в размер на 61 млрд. долара.

"Както всички са съгласни, оцеляването и силата на Украйна трябва да са много по-важни за Европа, отколкото за нас, но те са важни и за нас! РАЗДВИЖВАЙТЕ СЕ, ЕВРОПА!" Тръмп написа в своята платформа за социални медии Truth Social.

Бившият президент на САЩ упражнява строг контрол върху много републиканци във Вашингтон, които забавиха отпускането на нови средства за военна помощ на Украйна. Те настояват да се даде приоритет на борбата с нелегалната имиграция по границата с Мексико.

Безизходицата между демократите и републиканците доведе до недостиг на боеприпаси и отбранителни системи в Украйна и до неуспехи във войната, започнала с руската инвазия през февруари 2022 г.

Тръмп, който ще се бори с президента Джо Байдън за Белия дом през ноември, написа: "Защо САЩ са вложили над 100 млрд. долара във войната в Украйна повече от Европа, а между нас има Океан като разделение! Защо Европа не може да изравни или да се изравни с парите, вложени от Съединените американски щати, за да помогне на една страна в отчаяна нужда?"

Базираният в Германия Килски институт, който следи помощта за Украйна, заяви, че от началото на тази година ЕС и неговите държави членки са най-големите донори с обещани 144,1 млрд. евро, следвани от САЩ с 67,7 млрд. евро.

Въпреки това ЕС е отпуснал само 77,2 млрд. евро, тъй като голяма част от обещанията са за няколко години.

Камарата на представителите на САЩ трябва да гласува на 20 април нов пакет за военна помощ, който ще отключи милиарди долари за Украйна, Израел и Тайван.

Байдън призова Конгреса да приеме пакета, като се зарече, че ще подпише закона незабавно.

През месеците, в които американският пакет се бавеше в Конгреса, страните от ЕС подписаха военна и бюджетна помощ за Украйна на стойност десетки милиарди долари.

Но Европа се бори да поддържа въоръжението на Украйна, докато военната суперсила САЩ е затънала в политически спорове, оставяйки силите на Киев на фронтовата линия без оръжие.

По време на мандата си, а и след това, Тръмп многократно е атакувал европейските съюзници на Вашингтон, че не харчат достатъчно за собствената си отбрана.

Той разтърси алианса на НАТО, като предположи, че няма да защитава страните, които не харчат достатъчно за отбрана. Страните от НАТО са поели ангажимент да изразходват поне 2 % от своя БВП за отбрана, като се очаква 20 от 32-те членки да достигнат тази граница тази година. /БГНЕС