Шарл Мишел: Не може да предлагаме само маслинова клонка на Русия

Западните съюзници не могат да продължат с предлагането на маслинова клонка, докато Русия продължава да увеличава напрежението по украинската граница, каза в неделя председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.
"Остава големият въпрос: Кремъл иска ли диалог?" — попита Мишел на конференцията по сигурността в Мюнхен.

„Не можем вечно да предлагаме маслинова клонка, докато Русия провежда ракетни изпитания и продължава да трупа войски“, добави той.

По думите му Западът ще наложи мащабни икономически санкции в случай на "продължаваща ескалация" на ситуацията около Украйна. „Концентрацията на руските сили около Украйна продължава, не виждаме никакви признаци на деескалация. Не може винаги да предлагаме маслинова клонка: ако ескалацията продължи, ще бъдат въведени мащабни санкции“, обеща Мишел.

Той също така изрази мнението, че Русия се е опитала „да раздели Запада“, но „постигна обратния ефект, като обедини страните от ЕС, трансатлантическите съюзници и партньори по целия свят“, включително Япония. Според него ЕС е отправил икономически предложения към Африка, които трябва да станат по-привлекателни от инициативите на Руската федерация и Китай. /БГНЕС, АФП