Шарл Мишел призова за единна политика със САЩ срещу Русия, Иран и Китай

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел смята, че ЕС трябва да предложи на бъдещия президент на САЩ Джо Байдън да бъде разработена единна политика спрямо Русия, Иран, Китай, Турция и други държави. Това съобщи агенция ДПА, позовавайки се на предложен от Мишел проект по изграждане на отношенията с новата американска администрация.

Ръководителят на Европейския съвет настоява за бързо прекратяване на търговската война между САЩ и Европейския съюз и за премахване на митническите мита. Брюксел трябва да предложи на Вашингтон „положителна търговска програма”, убеден е Мишел. Освен търговията, към важните въпроси, по които е необходимо тясно сътрудничество със САЩ, той причислява защитата на климата, политиката на мултиратерализма, осигуряването на мира и борбата срещу пандемията COVID-19. Председателят на Европейския съвет разчита Съединените щати да подкрепят справедливо разпределение на ваксините по света. Двете страни трябва да работят върху повторно отваряне на своите граници за туристически пътувания, в момента в който епидемиологичната обстановка го позволи. Шарл Мишел подчертава общите интереси на Брюксел и Вашингтон по въпросите на киберсигурността, борбата с тероризма и с постоянните хибридни заплахи.

Отношенията между ЕС и САЩ при новия президент на страната ще бъдат обсъдени по време на срещата на върха на Евросъюза в началото на декември. ЕС трябва да бъде единен и да укрепва своята стратегическа автономия, да са представлява по-добре собствените си интереси, подчертава в проекта си Мишел. Преди няколко дни Шарл Мишел проведе разговор с Джо Байдън, по време на който го е поканил да участва в специална среща с държавните и правителствените ръководители на ЕС през 2021 г., припомня БГНЕС. По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също заяви, че е обсъдила бъдещите отношения между ЕС и САЩ с Джо Байдън по телефона. /БГНЕС