Шарл Мишел: Руската блокада на украинските пристанища е "скандална"

Русия "трябва да спре" блокадата си на украинските пристанища, след като се оттегли от споразумението с посредничеството на ООН и Турция за гарантиране на доставките на зърно, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.


"Откровено скандално е, че Русия, след като прекрати черноморската инициатива за доставка на зърно, блокира и атакува украинските пристанища. Това трябва да спре", заяви Мишел пред репортери в индийската столица Ню Делхи, преди срещата на върха на Г-20.

Русия се оттегли от споразумението за зърно през юли, след като заяви, че то не е успяло да изпълни целта за облекчаване на глада в Африка.

Оттогава напрежението в региона нараства, като Русия организира нападения срещу украински експортни центрове, а силите на Киев се насочват към военните пристанища и военните кораби на Москва.

Оттогава насам Кремъл поиска от Турция да помогне на Русия да изнася зърно за африканските страни без участието на Украйна.

Тази седмица президентът Владимир Путин заяви, че Москва е на няколко седмици от възможността да достави безплатно зърно на шест африкански държави.

"Предложението на Кремъл за един милион тона зърно за Африка е абсолютно цинично", заяви Мишел.

"Корабите със зърно трябва да имат безопасен достъп до Черно море", каза той, като подчерта, че инициативата на ООН първоначално е доставила 32 млн. тона на пазара, "особено на развиващите се страни".

Украйна и Русия са основни износители на зърно и масло от семена.

Миналогодишното споразумение за зърното помогна да се понижат световните цени на храните и осигури на Украйна важен източник на приходи за борба с войната.

Русия засили нападенията си срещу украинската транспортна инфраструктура.

"Над 250 милиона души в света са изправени пред остра продоволствена несигурност, а като умишлено атакува морските пристанища на Украйна, Кремъл ги лишава от храната, от която отчаяно се нуждаят", добави Мишел.

Путин не присъства - и дори не планира да направи видеообръщение - на срещата на Г-20 в Индия, тъй като отношенията между Москва и много от членовете на блока са обтегнати заради войната в Украйна. /БГНЕС