Щадящи тестове, за да се върнат учениците в клас

Днес внасяме проект на постановление в Министерски съвет за закупуване на щадящи тестове на деца. Държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка. Желанието ни е да осигурим поне за месец напред тестове за всички деца в страната.

Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров на съвместна пресконференция с колегата си от просветното министерство проф. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас в училище, посочи Кацаров и добави: Ако видим, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове.

Един на всеки 100 човека в момента е носител на вируса.

За да се случи този подходя ние имаме нужда от подкрепа на родителите, които да разрешат тестване на децата. Имаме нужда и подкрепа от страна на учителите, които трябва да разберат, че няма място за действия, които подриват възможността нашата образователна система да си свърши работата, посочи от своя страна образователният министър Николай Денков.

Министър Денков посочи, че тестването трябва да се прави два пъти седмично.

Ако родители са против тестването, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн докато другите учат присъствено.

Той съобщи още, че за учителите по същество ще се изисква зелен сертификат.

Предвиждаме в понеделник и четвъртък първия час или част от първия час да отиде в тестване, посочи още Денков във връзка с предстоящата организация по пробовземане.

Учителите също ще бъдат тествани два пъти седмично, за да сме сигурни, че ще осигуряват безопасно преподаване, каза той и във връзка със зеления сертификат уточни: Акцентът не е в документа – документът цели да удостовери дали имат сертификат, или ще бъдат тествани.

В пресконференцията на министрите участват и представители на Националната мрежа за децата, които приветстват решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа на училището. Този подход е бил предложен още в началото на учебната година, стана ясно по време на пресконференцията. /БГНЕС