Щайнмайер в Скопие: РСМ да признае българската общност

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова Република Северна Македония да признае наличието на българско етническо общност в страната, редом с други действия, необходими за ускоряване на процеса на присъединяване към Европейския съюз.

Щайнмайер пристигна във вторник на двудневно официално посещение в столицата Скопие, а след това ще продължи към съседна Албания.

Двете балкански държави започнаха преговори за членство в ЕС през юли в рамките на процес, който се очаква да продължи с години. Кандидатурата за присъединяване на РСМ се възпрепятства от спор със съседна България, която може да блокира разширяването на ЕС - процес, който изисква единодушно одобрение от държавите членки.

Спорът се фокусира върху историята и културното наследство. За да го разреши, Северна Македония се ангажира да промени конституцията си, за да признае съществуването на етнически българи в страната. Но не е ясно дали лявото правителство ще успее да осигури необходимото мнозинство в парламента за поправката.

Щайнмайер заяви, че конституционната поправка е "важно решение" за Северна Македония, тъй като ще осигури напредък в преговорите с ЕС. "В същото време за Северна Македония става важно да продължи процеса на вътрешни реформи", каза той на съвместна пресконференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Пендаровски отбеляза, че страната му се е подготвяла за преговорите с ЕС в продължение на 17 години.

"Това е най-дългият период на подготовка на която и да е държава в историята на Европейския съюз и ние сме най-добре подготвената кандидатка за членство в историята на тази организация", каза той.

Преди да възникнат разногласията с България, Скопие разреши друг спор с южната си съседка Гърция, който също заплашваше да провали кандидатурата ѝ за членство в ЕС.

По време на посещението си в Северна Македония Щайнмайер ще говори пред парламента и ще се срещне с министър-председателя Димитър Ковачевски. Днес той ще посети и две големи германски инвестиции - вятърен парк в южния град Богданци и фабрика в централния град Кавадарци.

От години Германия е най-големият търговски партньор на Северна Македония, като поема почти половината от износа на страната. Около 200 контролирани от Германия компании дават работа на около 15 000 души в Северна Македония./БГНЕС, Катимерини

Скопие / РС Македония