Щамът Омикрон отмени 4500 полета

Над 4500 полета бяха отменени по целия свят до събота и хиляди други бяха забавени заради ковид-щама Омикрон, нарушил ваканционните пътувания, твърди специализираният сайт Flightaware с централа в американския град Хюстън, щата Тексас.

За щастие, само един маршрут не беше засегнат: Дядо Коледа продължи пътуванията, за да разнася подаръци на деца по целия свят, увериха служители на противовъздушната отбрана на американския президент Джо Байдън.

Според Flightaware.com най-малко 2000 полета са били отменени по целия свят на самата Коледа. В тази бройка влизат около 700 полета от и за летища в САЩ. Регистрирани са 1200 закъснения на полети към 07:20 GMT . В петък имаше около 2400 анулирания и почти 11 000 закъснения.

Сайтът също така съобщава за над 600 анулирания в неделя. Пилоти, стюардеси и друг персонал се обаждат, че са болни или трябва да се поставят под карантина, което принуждава Lufthansa, Delta, United Airlines и много други превозвачи да отменят полети по време на един от пиковите периоди на пътуване през годината. Данните за Flightaware показват, че само компанията United Airlines е отменила около 200 полета както в петък, така и в събота, което прави 10% от планираните полети. /АФП