Щатът Мейн разреши на Тръмп да участва в първичните избори

Върховният съд на щата Мейн разпореди бившият президент на САЩ Доналд Тръмп да бъде допуснат в първичните избори на местните републиканците за определяне на кандидата им за президент. Съдът връща Тръмп в изборите поне, докато федералният Върховен съд излезе със становището си.


Няколко американски щата са изправени пред проблема дали да допуснат Тръмп до първичните избори заради ролята му при нападението на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от негови поддръжници. Държавният секретар на Мейн г-жа Шена Белоуз бе наредил Тръмп да не участва в гласуването. Бившият президент поиска от Върховния съд на щата да бъде отменено. В сегашното си решение Върховният съд на щата „предписва на държавният секретар на щата да изчака решението на Върховния съд на САЩ“.

По аналогичен начин стои въпросът и с щата Колорадо, чийто Върховният съд постанови миналия месец, че Тръмп няма право да участва в първичните президентски избори поради нарушения на 14-ата поправка на конституцията на САЩ. Републиканската партия на щата обжалва това решение пред Върховния съд на страната.

Раздел трети от 14-та поправка забранява на всеки да заема публична длъжност, ако е участвал в "въстание или бунт", след като веднъж е обещал да подкрепя и защитава Конституцията. Поправката, ратифицирана през 1868 г. след Гражданската война, имаше за цел да попречи на поддръжниците на робовладелската Конфедерация да бъдат избирани в Конгреса или да заемат федерални длъжности. Заповедта от сряда в Мейн означава, че Тръмп ще има право да се яви на първичните избори в щата на 5 март, „освен ако Върховният съд преди тази дата не установи, че президентът Тръмп е дисквалифициран да заема длъжността президент“. Други съдилища също оспорват правото на Тръмп да участва в първичния вот. Но Ссъдилищата в Минесота и Мичиган наскоро постановиха, че Тръмп трябва да участва в първичните избори. /БГНЕС, АФП