Ще номинират Ердоган за Нобелова награда за усилията му по Украйна

Представители на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) смятат да номинират своя лидер и държавен глава Реджеп Тайип Ердоган за Нобелова награда за мир за усилията му за разрешаване на кризата между Русия и Украйна, съобщи "Хюриет".

Според вестника въпросът е бил повдигнат на заседание на изпълнителния комитет на ПСР.

"Нашият президент не се нуждае от Нобелова награда за мир, но ако някога тя е била присъдена на бившия президент на САЩ Барак Обама, нашият президент се нуждае от Нобел за усилията, които полага за осигуряване на мира в Украйна", цитира вестникът члена на изпълнителния комитет на управляващата турска партия Сунай Карамак.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу подкрепи инициативата за присъждане на Нобелова награда на Ердоган.

"Обама, който по същество не направи нищо, получи Нобеловата награда за мир само за усилията си за решаване на палестинския въпрос", каза министърът, като уточни, че наградата е символична. "Нашият президент обаче е направил много повече, затова заслужава Нобел", цитира вестникът думите на Чавушоглу.

"Ако един западен лидер беше положил и една десета от усилията на Ердоган за разрешаване на кризата, той щеше да бъде основен кандидат за Нобел", коментира колумнистът на Хюриет" Абдулкадир Селви.

68-годишният Ердоган неведнъж е заявявал, че ще откаже Нобеловата награда за мир, ако му бъде присъдена. /БГНЕС