Ще обяви ли Русия Алла Пугачова за "чуждестранен агент"?

Руските прокурори поискаха от министерството на правосъдието да обмисли определянето на Алла Пугачова, кралицата на съветската поп музика, за „чуждестранен агент“, съобщиха руските държавни медии.


Ако успее, този ход официално ще определи най-известната звезда на Русия като враг на Кремъл.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не е чувал официални изявления по въпроса. Пугачова, за която се смяташе, че е в Кипър, също не коментира темата.

Пугачова, известна на поколения с хитове като песента от 1982 г. Million Scarlet Roses и филма от 1978 г. Жената, която пее, изрази отвращение от войната в Украйна.

През 2022 г. тя каза, че войната убива войници за илюзорни цели, обременява руските граждани и превръща Русия в парий.

По-рано този месец 74-годишната жена заяви, че никой нормален човек няма да се върне в Русия. В момента тя е в чужбина.

Виталий Бородин, активист, който ръководи антикорупционна група и редовно се появява по държавната телевизия, подаде официално искане за признаване на Пугачова като "чуждестранен агент".

„Московската Тина Търнър“

Официалното определяне на Пугачова като „чуждестранен агент“ би подчертало разрива между Кремъл и много от, но не всички, културните икони на съветска и постсъветска Русия по отношение на Украйна.

Подобна стъпка със сигурност ще изисква одобрение от Кремъл.

"Ню Йорк Таймс" през 2000 г. я описва като „богинята на руския поп, московската Тина Търнър с нотка на Едит Пиаф, чиито песни са дали глас на копнежите на милиони“.

Shot, руска медия, тясно свързана със службите за сигурност, обяви, че официално съобщение може да бъде направено на нейния 75-и рожден ден на 15 април. /БГНЕС