Ще погребем ли сватбеното бяло като Лана Дел Рей?

Малко социални ситуации предизвикват по-разгорещени дебати от етикета за гостите на сватбата. Трябва ли роклите винаги да са с дължина до земята? Смята ли се, че дълбоките деколтета са неподходящи? И може би най-често задаваният въпрос: Може ли изобщо да не се носи бяло?

От 2014 г. насам всеки юни търсенията в Google, свързани с избора да носите бяло като сватбен гост, се увеличават средно с 46 %. Това спорно решение за гардероба породи безброй мнения в интернет - някои от недоволни булки, които се чувстват пренебрегнати, други от авангардни участници, които защитават решението си.

През уикенда главоблъсканицата се разпали отново, когато певицата Лана Дел Рей носеше бяла и розова мини рокля на високопоставената сватба на актьора Маргарет Куали и музикалния продуцент на Рей Джак Антонов. В събота Рей пристигна на сватбата на плажа в Лонг Айлънд (на която гости бяха още Зоуи Кравиц, Тейлър Суифт и Кара Делевин) в бяла рокля с деколте LoveShackFancy с розов флорален принт и бяла дантела. Тя съчета роклята с бяла жилетка, бебешко синя найлонова мини чанта Prada Re-Edition 2005 и чехли на платформа LemonJelly в розово.

"Обичам те, Лана, но не можеш да носиш бяло на сватба!!!" написа един от феновете в X. "Носейки бяло на сватбата на приятеля си, тя наистина не казва нищо", отбеляза друг. Докато мнозина бяха разгневени, някои се възхищаваха на явната незаинтересованост на Рей към традиционалистките правила за обличане: "На нея не ѝ пука, обичам я."

В нашето до голяма степен светско западно общество сватбите са една от последните арени, на които процъфтяват остарели ритуали и суеверия. Носенето на черно на брачната церемония може да се разглежда като пожелание за лош късмет на младоженците, докато някои вярват, че изборът на изцяло червен ансамбъл сигнализира за изневяра и триъгълник с младоженеца и булката.

Някои двойки избират да прегърнат белия спор - какъвто е случаят с Тиш Сайръс, майката на певиците Майли и Ноа Сайръс, която се омъжи за австралийския актьор Доминик Пърсел в Малибу също в събота. Цветовата гама на церемонията беше в бяло и ледено синьо: Младоженците бяха облечени в еднакви бели рокли с копчета, а шаферките носеха дълги до земята светлосини рокли, само с няколко нюанса по-тъмни от булчинската визия на Сайръс.

Рей отдавна проявява двойнствено отношение към модата, а именно към луксозните етикети на висшата мода, с които нейните съвременници се стремят да бъдат забелязани, и в резултат на това тоалетите ѝ често се възприемат като противоречиви. През 2020 г. Рей влезе в заглавията на вестниците, когато разкри, че е купила тоалета си за наградите "Грами" в последния момент в мола. На червения килим на "Variety Hitmakers" през декември 2021 г. тя пристигна в рокля за 18 долара, която по-късно беше идентифицирана от феновете като рокля от гиганта на бързооборотни стоки Shein. Вместо да е явен акт на неуважение, вероятно сарториалните очаквания, свързани с определени събития, просто не се регистрират от човек, който не дава приоритет на модата.

Феновете, които следяха събитието онлайн, се чудеха дали Рей е свирила на сватбата и ако е така, дали е изпяла "Margaret" - парчето ѝ от 2023 г., посветено на връзката на двойката. Надяваме се, че поне не е изпълнила "Бяла рокля", коментира Си Ен Ен./БГНЕС