Ще потопят ли Юнайтед „жълтата подводница“ в Гданск?

Манчестър Юнайтед и Виляреал ще спорят във финала на турнира Лига Европа през тази година.

"Енерга Гданск" ще приеме финала в Лига Европа през тази година.

„Червените дяволи“ и „жълтата подводница“ се изправят един срещу друг в битка за втория по престижност европейски клубен турнир в полския град Гданск в сряда, 26 май, от 22:00 часа българско време. Възпитаниците на Оле Гунар Солскяр влизат в срещата като фаворити поради ред причини – стартова единадесеторка, опит, традиции, рейд до финалния сблъсък. Но ролята на фаворит невинаги носи дивиденти в мач за трофей – напрежението често пъти властва и коства на по-силния тим титлата или купата в дадената надпревара – пример в Лига Европа е Галатасарай, който достига до първата си и единствена купа в съревнованието през 2000 година, когато побеждава Арсенал след нулево равенство в редовното време и продълженията и 4:1 след изпълнение на дузпи.

Манчестър Юнайтед спечели единствения си трофей от ЛЕ неотдавна – през 2017 година, когато надви в спора за отличието Аякс с 2:0. Виляреал, от своя страна, никога не е играл в толкова голям финал на европейски клубен турнир в цялата си история. „Червените дяволи“ ще се опитат да доминират от началото на двубоя и разполагат с нужните оръжия да подложат под непрекъснат натиск иначе коравата отбрана на испанците, водена от Пау Торес, който бе извикан от селекционера на „Ла Фурия Роха“ Луис Енрике за Евро 2020. Бруно Фернандеш, Маркъс Рашфорд, Мейсън Грийнууд и Единсон Кавани могат да направят живота на всеки кошмарен, както го сториха последователно срещу Реал Сосиедад, Милан, Гранада и Рома в полуфиналите.

Прави впечатление, че Солскяр и компания се изправиха срещу два испански отбора до финала в Гданск, което им дава необходимия опит преди двубоя в полския град. Виляреал обаче на свой ред отстрани РБ Залцбург, Динамо Киев, Динамо Загреб и Арсенал – победата срещу „топчиите“ с общ резултат 2:1 след успеха на испанска земя класира тима за финала. Юнайтед нямат особени кадрови проблеми като изключим контузията на Хари Магуайър. Бившият бранител, който се превърна във важна част от центъра на защитата на манчестърци, пострада в началото на месеца при успеха над Астън Вила с 2:1 във Висшата лига и ще бъде под въпрос до последния момент. „Хари просто ще побяга край страничната линия, предполагам. И вероятно ще се опита да се присъедини“, каза Солскяр на пресконференцията си преди срещата.

Солскяр ще гони първи трофей начело на Юнайтед.

Защитникът Люк Шоу добави: „Хари е тук, той пътува с нас. Има още една тренировка и ще видим как ще се чувства. Надяваме се да е на разположение, но основният фокус е за играчите, които ще се насладят на сесията днес и ще са готови за утре“. Английският национал е прав, когато отбелязва, че фокусът трябва да бъде върху играчите, които ще са на терена в утрешния финал – именно те ще се опитат да спечелят първи трофей за Солскяр от идването на норвежеца на „Олд Трафорд“ през декември 2018. Манчестърци отстъпиха вече в четири полуфинала под негово ръководство, последният от които този сезон – домакинството на градския съперник Манчестър Сити с 0:2 в Купата на Лигата. Юнайтед останаха втори във вътрешния шампионат, на 12 точки зад градския съперник Сити и въпреки прогреса при Солскяр, съставът трябва да започне да печели трофеи, за да продължи развитието си по възходяща. За последно отборът стана шампион на Англия през 2013, когато бе и последният сезон на Сър Алекс Фъргюсън начело на тима.

Срещу себе си обаче в сряда вечер „червените дяволи“ ще имат всичко друго, но не и лесен противник. Съставът на Унай Емери, който ще играе в петия си финал в турнира като наставник, е на практика у дома си – три поредни трофея със Севиля между 2014-2016 и финал с Арсенал през 2019. Виляреал показа как със здрава и дисциплинирана игра в защита може да „печели“ двубои, когато удържа Арсенал на „Емиратс“ в реванша от полуфиналите. Отборът остана извън зона Европа в първенството, завършвайки на седма позиция в крайното класиране и само исторически успех ще им гарантира място в европейските клубни турнири догодина.

Чувствам се щастлив от това, което постигнахме – да играем във финала срещу фаворитите в турнира от самото начало. Манчестър Юнайтед показа потенциала си по време на надпреварата. Ние се вложихме много и елиминирахме Арсенал в полуфиналите, другия претендент за трофея. Наясно сме с трудностите, които ще ни създадат те, но и ние сме горди от това, че сме част от мач на такова високо ниво“, сподели в началото на месеца Емери. Любопитното е, че ако съдим по статистиката в преките мачове, голове на стадион „Енерга Гданск“ не се очакват – двата състава имат общо четири сблъсъка в евротурнирите, като и четирите са завършвали при нулеви равенства – по два мача в груповите фази на Шампионска лига през сезони 2005/06 и 2008/09.

Емери търси четвърти трофей от надпреварата след трите поредни със Севиля.

Ще успеят ли фаворитите, водени от Оле Гунар Солскяр, да потопят „жълтата подводница“ на Унай Емери и да развалят допълнително баланса на специалиста във финали на Лига Европа? Отговорът на този въпрос ще научим в сряда вечер от 22:00 часа българско време. Срещата ще бъде предавана пряко в ефира на БНТ 1 и БНТ 3. /БГНЕС