Щети за над 170 млрд. долара от 10-те най-скъпи природни бедствия в света

Десетте най-скъпи природни бедствия през тази година са причинили щети за над 170 млрд. долара, което е с 20 млрд. долара повече, отколкото през 2020 г., установи британска група за помощ.

„Christian Aid“ заяви, че възходящата тенденция отразява последиците от предизвиканото от човека изменение на климата, и добави, че въпросните 10 бедствия също така са отнели живота на най-малко 1075 души и са разселили 1,3 милиона, съобщава „Гардиън“.

Наводнението в Канада през август

Всяка година групата за помощ изчислява разходите за метеорологични инциденти като наводнения, пожари и горещини според застрахователните искове. През 2020 г. тя установи, че 10-те най-скъпи метеорологични бедствия в света са причинили щети за 150 млрд. долара, което прави тазгодишната обща сума с 13% по-висока.

Най-скъпото бедствие през 2021 г. е ураганът „Айда“, който връхлетя източната част на САЩ и причини щети за около 65 млрд. долара.

Ураганът "Айда"

След като се разби в Луизиана в края на август, той си проправи път на север и предизвика обширни наводнения в Ню Йорк и околностите му.

Ураганът "Айда"

Зрелищните и смъртоносни наводнения в Германия и Белгия през юли са следващите в списъка с щети за 43 млрд. долара.

Наводнението в Германия

Застудяването и зимната буря в Тексас, които извадиха от строя електропреносната мрежа на огромния щат, струваха 23 млрд. долара, следвани от наводненията в китайската провинция Хенан през юли, които струваха около 17,6 млрд. долара.

Наводнението в Германия

Сред другите бедствия, струващи няколко милиарда долара, са наводненията в Канада, късното пролетно застудяване във Франция, което нанесе щети на лозята, и циклонът в Индия и Бангладеш през май.

Наводнението в Белгия

В доклада се признава, че оценката му обхваща предимно бедствия в богатите страни, където инфраструктурата е по-добре застрахована, и че финансовите щети от бедните страни често са неизчислими. В доклада се дава пример с Южен Судан, където наводненията засегнаха около 800 000 души.

"Някои от най-опустошителните екстремни метеорологични явления през 2021 г. са засегнали по-бедните страни, които са допринесли малко за изменението на климата", отбеляза „Christian Aid“.

Наводнението в Канада

В средата на декември най-големият презастраховател в света, „Swiss Re“, изчисли, че природните катастрофи и екстремните метеорологични явления са причинили щети за около 250 млрд. долара през тази година. Той заяви, че общата сума е нараснала с 24% в сравнение с миналата година и че разходите само за застрахователната индустрия са четвъртите най-високи от 1970 г. насам. /БГНЕС