Щети за над половин милиард евро от наводненията в Германия

По предварителни оценки материалните щети за компаниитe, разположени в долината на река Ар, причинени от наводненията, които са засегнали Западна Германия, са повече от 500 милиона евро, съобщи, позовавайки се на Търговската камара (IHK) и Камарата на занаятите (HwK ) в Кобленц.

Около 800 предприятия - членове на IHK, както и 800 компании, които са част от HwK, са пострадали от разрастващата се катастрофа. Повечето от тях, 71% са малък бизнес. В същото време се отбелязва, че най-големи загуби са понесли представители на хотелиерския бизнес. В същото време, според агенцията, по-голямата част от щетите в размер на около 560 милиона евро падат върху сгради, но оборудването, инструментите и стоките също са повредени.

„Регионът съществува до голяма степен от туризма“, каза управляващият директор на IHK Арне Ресел. "Първо, затварянето на бизнеса поради пандемията от коронавирус, а сега и това природно бедствие. Това наводнение е опустошително за икономиката, особено за търговците, хотелиерите и ресторантьорите по река Ар", добави той

Освен това се подчертава, че спешната помощ в размер на 5 хиляди евро на засегнатите компании става важна. В момента IHK поддържа тесни контакти с Министерството на икономиката, за да предостави навременна подкрепа на заинтересованите компании.

От 12 юли в Западна и Югозападна Германия бушуват проливни дъждове, причиняващи опустошително наводнение. Поради дъждовете притоците на Рейн Ар и Мозел, както и малките реки Зауер, Прюм, Ниемс, Кил и Ерфт преливат бреговете. Федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц са били засегнати главно от стихиите. По последни данни почти 180 души са загинали от последствията на неистовите елементи в Германия, главно във федералната провинция Рейнланд-Пфалц./ БГНЕС