Шеф Маринкович: Не яжте препечени сухи меса, защото протеинът изчезва

Реших да се занимавам с готварство още като малък, защото идвам от Сърбия и в семейството, което съм израснал баба ми и дядо ми бяха готвачи. В този семеен дух и аз реших, че искам да стана като дядо. Като малък обикалях около него като готвеше и ми беше много интересно. Това ме мотивираше много да бъда като дядо ми един ден.

Това заяви в интервю пред БГНЕС Далибор Маринкович, главен готвач в ресторант “Котилото”.

Маринкович живее и готви в България от 19 години, а тази година ресторант “Котилото” получи наградата “Най-добър ресторант за балканска кухня”.

С него разговаряхме и за това какво го мотивира да се занимава с готварство толкова дълго време. „Това е нещо отвътре, което те кара да готвиш - да зарадваш друг човек и да извадиш усмивката на клиента, когато сервираш, радва твоята душа“, обясни той и добави, че именно това го мотивира да продължи да се занимава с готварство през годините. „Радвам се, когато клиентите са доволни, нахранили са се добре и това ме кара да продължавам“, уточни главният готвач.

„Тук на Балканите имаме сходни продукти. Имаме качествени зеленчуци, качествени меса, вкусовете са ни близки, традициите също са близки, начинът на хранене и манталитета. В Сърбия, когато говорим за сръбската кухня всички се сещаме за сръбска скара - плескавици, ущипци и други ястия. Като ястие на скара, което най-обичам, са ущипците. Обичам да хапвам месо, но и не прекалявам“, отбеляза той и посочи, че когато готви за клиент, той приготвя ястието като за себе си.

Главният готвач даде и кулинарен урок за начинаещите готвачи, но и за любителите на месо. Според него готварството е опит, труд, но и време. „Научаваме се да не препичаме много месото. С времето започваш да усещаш месата и по принцип съветвам да не се ядат толкова препечени сухи меса, а леко алангле или 80-90% изпечени, защото едно месо, когато го печете повече, протеинът изчезва. Препоръчвам когато се готви да се хващат тези тънкости“, каза Маринкович.

Той обясни, че всяка година в ресторанта правят ястия за летните дни и за откриването на лятната им градина. "Повечето неща са на скара, но избирам меса, които са с по-малко мазнини - свинско бонфиле, телешко и пилешко филе“, уточни главният готвач и посочи, че през летните дни според проучвания месото трябва да се хапва по-умерено. Според него в жегите трябва да се наблегне най-вече на салатите, защото сега е сезонът на хубавите зеленчуци. „Това е времето, когато зеленчуците ни дават най-много витамини“, отбеляза Маринкович. /БГНЕС