Шефът на ДАНС ще бъде освободен, на негово място влиза Пламен Тончев

Министерски съвет взе решение за освобождаване на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев на брифинг след правителственото заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Предлагаме на президента да издаде указ за неговото освобождаване, каза още служебният премиер.

С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той предприема политически мотивирани действия, заяви още Янев. Той заяви, че службата е деполитизирана.

Критерии за оставане на работата на останалите ръководители на службите е тяхната почтеност.

Янев съобщи, че ще предложат Пламен Тончев, който е началник на дирекция в ДАНС, да оглави службата.

Не следя изявления на партийни лидери, каза Янев по повод коментар на бившия премиер Бойко Борисов, направено чрез Фейсбук днес.

С нашите действия може да си направите извода, че се опитваме да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия. Опитваме се да освободим държавата и нейните институции, за да работят в интерес на хората и обществения интерес, отговори Стефан Янев на по думите му повтарящия се напоследък рефрен, че служебното правителство е амбициозна програма да овладява държавата.

Служебният премиерът съобщи още, че Министерски съвет днес е взел решение за назначаване на четирима титуляри областни управители – на София, Добрич, Варна и Силистра, с което ангажиментът подготовката на изборния процес и участието на областните управи е приключила. /БГНЕС